Cursuri suspendate la mai multe colegii şi licee din cauza COVID-19 în Prahova. În Arad, toate şcolile trec în „scenariul galben”

Data actualizării: Data publicării:
sala de clasa goala
Cursuri suspendate la școlile din Brăila. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a decis suspendarea cursurilor în sistemul "faţă în faţă" şi trecerea în Scenariul 3 de lucru pentru mai multe unităţi de învăţământ sau clase ale unor unităţi, măsura vizând inclusiv două colegii naţionale din Ploieşti, dar şi licee, informează Agerpres. În municipiul Arad, toate şcolile vor organiza cursurile conform „scenariului galben” începând de miercuri, din cauza incidenţei COVID-19 în oraş, care a ajuns la 1,27 de cazuri la mia de locuitori.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Prefectura Prahova, CJSU a decis schimbarea scenariilor de lucru la mai multe unităţi de învăţământ din judeţ ca urmarea a creşterii sau scăderii ratei de infectare în localităţile unde se află aceste instituţii sau ca urmare a confirmării ca fiind infectaţi cu noul coronavirus a unor elevi şi/sau cadre didactice care au intrat în colectivitate.

Astfel, autorităţile au dispus suspendarea cursurilor şi trecerea la Scenariul 3 pentru Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" Ploieşti, Colegiul Naţional "Al. I. Cuza" Ploieşti - cls. X C, Colegiul Economic "V. Madgearu" Ploieşti - cls. XII E3 şi X S7, Liceul Tehnologic Administrativ şi de Servicii "V. Slăvescu" Ploieşti - cls. XI C, Liceul Tehnologic "Elie Radu" Ploieşti - cls. IX E şi XII H; Liceul Teoretic "Gr. Tocilescu" Mizil - cls. XI A, Colegiul Ferdinand I Măneciu - cls. X C şi Şcoala Gimnazială "Sf. Vasile" Ploieşti - cls. VIII C.

Măsura a fost luată în multe dintre aceste cazuri pentru că aici învaţă sportivi de la ACS Petrolul Ploieşti, unde a fost declarat focar de COVID-19, a precizat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Liliana Maxim Minculescu.

Acelaşi scenariu de lucru va intra în vigoare de miercuri, timp de 14 zile, şi la grupa mică a grădiniţei din Ploieştiori, unde o educatoare a fost testată pozitiv, dar şi pentru Şcoala Scorţeni plus structurile ei, din cauza ratei mari de infectare din localitate.

În perioada de suspendare a cursurilor se va face curățenie și se vor dezinfecta toate spațiile

În perioada de suspendare a cursurilor, conducerile instituţiilor de învăţământ menţionate vor dispune realizarea unor activităţi obligatorii, respectiv curăţenia şi aerisirea claselor/sălilor; dezinfecţia curentă şi terminală a spaţiilor instituţiei de învăţământ, respectiv clase, săli, holuri, toalete. Pe perioada celor 14 zile de suspendare a cursurilor, toţi contacţii direcţi din cadrul instituţiei de învăţământ ai cazurilor confirmate vor fi izolaţi/carantinaţi la domiciliu, precizează Prefectura Prahova.

De asemenea, pentru Şcoala Gimnazială Potigrafu, Şcoala Gimnazială Poseştii Pământeni, Şcoala Gimnazială Talea, Şcoala Gimnazială Starchiojd, Colegiul Militar "Dimitrie Cantemir" Breaza - cls. XII - 5 clase şi IX - 4 clase, Şcoala Gimnazială Cocorăştii Colţ s-a dispus desfăşurarea activităţilor didactice prin participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unitatea de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie (Scenariul 1), la propunerile consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ, avizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova şi Direcţia de Sănătate Publică Prahova.

Totodată, Scenariul 2 de lucru va fi aplicat de miercuri pentru Şcoala Gimnazială Poienarii Burchii plus structuri, Şcoala Gimnazială "Radu Tudoran" Blejoi plus Şcoala Ploieştiori - ciclurile preşcolar, primar, plus cls. VIII, V-VII, Şcoala Blejoi, plus cls. VI Ploieştiori, Şcoala Gimnazială "Mihai Viteazul" Boldeşti Scăeni, Şcoala Gimnazială Vâlcăneşti, Colegiul Militar "Dimitrie Cantemir" Breaza - cls. X - toate, XI - toate şi IX - o clasă.

În aceste cazuri, s-a dispus desfăşurarea activităţilor didactice prin participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie şi venirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie (Scenariul 2).

Toate şcolile din municipiul Arad trec în „scenariul galben” din cauza incidenţei cazurilor COVID-19

Toate şcolile din municipiul Arad vor organiza cursurile conform "scenariului galben" începând de miercuri, din cauza incidenţei COVID-19 în oraş, care a ajuns la 1,27 de cazuri la mia de locuitori.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Arad, Marius Gondor, a declarat marţi, pentru Agerpres, că decizia a fost luată în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în urma analizei situaţiei răspândirii noului coronavirus în ultimele 14 zile.

"Direcţia de Sănătate Publică Arad ne-a transmis o rată de incidenţă de 1,27, iar asta înseamnă că ciclul primar, clasele a VIII-a şi a XII-a vor merge fizic la şcoală, iar din clasele intermediare, a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a şi a XI-a, vor merge doar o jumătate din clasă la şcoală, jumătatea cealaltă fiind acasă şi li se va transmite lecţia online, urmând ca săptămâna viitoare cele două jumătăţi să-şi schimbe rolul", a spus Gondor.

El a precizat că în "scenariul galben" vor funcţiona şi şcoli din alte localităţi în care incidenţa cazurilor a crescut. În total, 173 de şcoli din tot judeţul, inclusiv cele din municipiul Arad, vor funcţiona în "scenariul galben" în următoarea perioadă.

În "scenariul roşu" vor funcţiona 17 formaţiuni de studiu, adică grupe de grădiniţe sau clase de elevi, de la unităţi de învăţământ în care au fost descoperite cazuri de COVID-19 la profesori sau copii. Totodată, în patru şcoli vor fi în "scenariul roşu" ciclurile gimnazial sau liceal.

În "scenariul verde" vor rămâne 270 de unităţi şcolare din judeţ.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri