Sari la conținut

Note mari și medii peste 9 la final de an școlar. Cerințele de la catedră au scăzut, spun profesorii

La liceele bune din Brașov, peste 80% dintre elevi au medii peste 9. Majoritatea copiilor spun că cea mai mică notă de-a lungul anului școlar a fost 8. Andreea este în clasa a noua și a primit premiul al doilea cu media 9,80. Din cei 27 de elevi câți sunt în clasă, doar doi au avut medii sub nouă.

Profesorii spun însă că notele nu reflectă neaparat cunoștințele copiilor. Asta pentru că în ultimii 20 de ani cerințele au scăzut și chiar mulți dintre dascali nu mai sunt atât de severi la catedră. Mai mult, la multe facultăți admiterea se face pe baza mediilor din liceu.

„Mediile elevilor sunt puțin mari față de vremurile pe care le-am trăit toți în școală, nivelul de exigență al profesorilor a scăzut. Notele se adaptează vremurilor în care trăim”, spune Aurel Bârsan, directorul Colegiului Meșotă din Brașov.

„Mediile sunt mult mai mari, cu unu, poate chiar cu două puncte jumate, de aproximativ 15-20 de ani”, spune profesorul Octavian Polexa.

Anul acesta, notele mari le-au adus premianților din Brașov și bani de vacanță. Autoritățile locale au decis ca fiecare elev care a luat premiul întâi să primească 300 de lei, cei de pe locul doi, 200 de lei, iar locul trei - 100 de lei.