Protest. Sindicaliştii din învăţământ pichetează Ministerul Muncii

Data actualizării: Data publicării:
barbat sufla in vuvuzela pictata in tricolor
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat, luni, că a decis declanşarea protestelor, astfel că miercuri şi joi sindicaliştii pichetează sediul Ministerului Muncii, ei cerând, între altele, modificarea OUG 3/2018 privind unele măsuri fiscal - bugetare, prin care mii de angajaţi din învăţământ aflaţi în concediu medical pierd sume importante din venit, şi renegocierea Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea bugetarilor, despre care spun că a creat discriminări atât în rândul angajaţilor din sistemul bugetar, cât şi în rândul angajaţilor din învăţământ.

protest vuvuzela
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Acţiunile de protest sunt programate miercuri, între orele 13.00 – 15.00 şi joi, între orele 10.00 – 14.00, relatează News.ro.

FSLI spune că a luat această decizie după ce a trimis memorii cu problemele din sistemul de educaţie către Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi către Guvern, atrăgând atenţia că nemulţumirile angajaţilor din educaţie sunt mari şi că lipsa dialogului social pentru rezolvarea acestora ar putea duce la proteste de amploare în întreaga ţară.

FSLI spune că majorarea acordată la 1 ianuarie 2018 nu poate să acopere nici măcar rata inflaţiei, ceea ce face ca nivelul de trai al angajaţilor din educaţie să fie cât mai scăzut.

Sindicatele din educaţie cer Guvernului modificarea OUG 3/2018, privind unele măsuri fiscal - bugetare, prin care mii de angajaţi din învăţământ aflaţi în concediu medical pierd sume importante din venit, renegocierea Legii cadru nr. 153/2017, prin care a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare fiind poziţionat între 1,64 şi 2,76, în treimea inferioară a grilei de salarizare. Ei afirmă că Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea bugetarilor a creat discriminări atât în rândul anajaţilor din sistemul bugetar, dar şi în rândul angajaţilor din învăţământ. Reîncadrarea personalului didactic, pe această lege, începând cu data de 1 iulie 2017, a dus la situaţii absurde prin care personalul didactic necalificat este mai bine plătit decât personalul didactic calificat cu definitivat, grad didactic II sau chiar grad didactic I.

De asemenea, FSLI solicită Ministerului Muncii modificarea Legii pensiilor, astfel încât cadrele didactice să se poată pensiona cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard. "Nivelul de suprasolicitare neuropsihică, precum şi cazurile medicale, care îi împiedică pe colegii noştri să îşi desfăşoare activitatea la catedră în condiţii normale, impun crearea unui cadru legal adecvat acestei profesii", adaugă sindicatele din educaţie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri