România a obținut locul I la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete, cu o medalie de aur și 3 de argint

Data publicării:
olimpice
România a obținut locul I la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete, cu o medalie de aur și 3 de argint. Foto: Digi24

România a obținut locul I la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete, EGMO 2022. Cele patru fete care au reprezentat lotul României s-au întors acasă, de la Budapesta, cu o medalie de aur și trei de argint. Anul trecut, la competiția desfășurată online, lotul național a ocupat locul al II-lea. Copleșite de emoții, fetele au fost așteptate la aeroport de părinți, profesori și colegi.

Diana Țolu este unul dintre copiii de aur ai României.

Diana Ţolu: Este o senzație care mă copleșește! Mă simt foarte mândră, consider că toată munca mea, din anii de liceu, se concretizează în momente că acestea. Sunt mai multe universități care mi-au făcut diverse oferte și diverse burse de studiu.

Lucia, Elisa și Cezara au câștigat argintul la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete.

Lucia Rîşnoveanu: Aceste tipuri de concursuri sunt date pe 2 zile, în fiecare zi având câte 3 probleme și pot apărea din patru arii mai mari - algebră, combinatorică, teoria numerelor și inegalități.

Cezara Danciu: Visul tuturor e să ajungă la olimpiada internațională și muncim din greu. Orice rezultat e foarte important și olimpiada europeană de fete... eu nici măcar n-am visat la așa ceva, e extraordinar!

Elisa Ipate: Colegele mele m-au încurajat tot timpul și au fost lângă mine când am fost supărată că poate n-am făcut la fel de bine ca ele. A fost un vis pe care l-am împlinit, pentru că eu nu credeam că pot să ajung în clasa a 9-a, toate fiind mai mari ca mine.

Cele patru medaliate sunt eleve la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București și Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”.

Flavian Georgescu, profesor coordonator: Mă așteptăm la rezultate bune, sincer. Sunt niște fete extrem de deștepte și de muncitoare, sunt fete care noaptea poate se culcă la 2-3, ca să mai rezolve o problemă de matematică.

Reporter: E cu atât mai spectaculos să ia o fată aur la matematică?

Mihnea, elev: Este, clar! În general e dominat de băieți topul, așa că suntem și mai mândri de ea!

Reporter: Ai învăța vreodată de la o fată?

Adrian, elev: Da, în mod evident. Și materiale am luat de la fete, și probleme am cerut fetelor.

Reporter: Ce poate să facă mai departe copilul dvs?

Magdalena Ţolu, mama Dianei: Cercetare în matematică. Are niște oferte de la universități prestigioase.

Raluca Ţolu, Raluca, sora Dianei: Ea e modelul meu prin tot ceea ce face!

Dan Ţolu, tatăl Dianei: Simțim ce simțim de obicei! O bucurie! A fost genul de copil permanent dornic să fie mare.

Locul 1 în topul EGMO 2022 este cea mai bună clasare a României din istoria de 11 ani a concursului.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri