Surse: Coaliția de guvernare nu susține acordarea a 12 călătorii gratuite cu trenul pentru studenți

Andreea Bratu Data actualizării: Data publicării:
dan barna in stanga ludovic orban in centru dacian ciolos kelemen hunor in dreapta
Foto: Inquam Photos / George Călin

Coaliția de guvernare PNL – USR PLUS - UDMR a decis, luni, să nu susțină amendamentul care ar oferi studenților 12 călătorii gratuite cu trenul, pe lângă reducerea de 50% la achiziționarea biletelor. Liderii coaliției s-au întâlnit în ședință la Parlament, la care premierul Florin Cîțu nu a fost prezent. Acesta se află la Palatul Victoria, unde urmează să aibă loc o ședință de Guvern.

Potrivit informațiilor Digi24, liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au stabilit să nu susțină acel amendament depus de parlamentarul PNL Florin Roman, care a solicitat să fie modificată acea ordonanță de urgență a Guvernului ce reducea gratuitatea de care beneficiau studenții pentru transportul cu trenul la 50%.

Parlamentul liberal a propus ca aceștia să aibă pe parcursul anului 12 călătorii dus-întors gratuite. De această dată însă, reprezentanții Coaliției au decis că vor vota împotriva acestui amendament pentru a susține forma ordonanței de urgență venită de la Guvern.

De asemenea, în privința bugetului nu vor exista amendamente și modificări susținute de parlamentarii PNL, USR-PLUS și UDMR.

S-a discutat și despre împărțirea mai multor funcții importante, printre acestea numărându-se conducerile de la televiziunea și radioul public dar și Avocatul Poporului.

Pentru că nu au reușit să ajungă la un numitor comun, întrucât liberalii și-ar fi dorit să numească conducerea TVR, cei de la USR-PLUS conducerea radioului public și UDMR să aibă decizie în privința Avocatului Poporului, iar cu acest lucru nu au fost de acord liberalii, discuțiile pe această temă a funcțiilor vor fi reluate săptămâna viitoare.

Până atunci, urmează ca bugetul să intre la dezbateri în plenul reunit al Camerei și mâine să primească votul final.

Între timp, începe o ședință de la Palatul Victoria. Acolo vor fi două proiecte principale pe ordinea de zi. Unul dintre acestea vizează statutul și organizarea din cadrul prefecturilor din țară iar celălalt prevede anumite ajutoare de stat pentru anul în curs și anul următor pentru domeniul agricol.

Liderul PNL, Ludovic Orban, declarase anterior ședinței că va susţine amendamentul referitor la călătoriile gratuite cu trenul pentru studenţi, în cazul în care coaliţia de guvernare va lua o decizie în acest sens.

"Eu voi face ce se hotărăşte în cadrul coaliţiei", a afirmat Orban la Parlament.

Orban a precizat că amendamentul a fost depus fără semnătura sa.

"A depus amendamentul, vedeţi că l-a depus fără semnătura mea. Dacă se va lua o decizie în coaliţie de a susţine acest amendament, îl voi susţine şi eu", a precizat preşedintele PNL.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spunea că susține propunerea și că ar vota în favoarea ei. "Da, sunt convins că această propunere ar putea să treacă", a precizat acesta.

Premierul Florin Cîțu a anunțat săptămâna trecută că studenții vor avea doar 50% reducere la transportul cu trenul, dând exemple din alte țări europene, care nu acordă gratuitate.

Studenţii în vârstă de până la 26 de ani beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum și pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval. Articolul de lege care acorda gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a va fi abrogat.

Citește și: Dezbaterile despre gratuitatea călătoriilor cu trenul pentru studenți ridică o altă problemă: Și parlamentarii au transport gratuit

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri