ACCIDENT AVIATIC. Raed Arafat: Oricum intervenția dura câteva ore, poate nu șase, poate trei, până scoteai oamenii accidentați din zonă

Data publicării:
RAED ARAFAT MINISTERUL SANATATII CONFERINTA-1

Potrivit lui Raed Arafat, misiunea de salvare ar fi durat oricum câteva ore, iar problemele au fost provocate de unii factori obiectivi și poate unii subiectivi.

„Cert au fost anumite aspecte care poate puteau să fie mai bine, dar aici sunt toți factorii care trebuie să fie analizați ca să vedem care proceduri trebuie îmbunătățile, care proceduri au fost greșite, toate aceste aspecte trebuie făcute, însă e greșit să spun că dacă era doctorul Arafat era mai bine”, a spus Raed Arafat.

De la un sistem de intervenție ne așteptăm să funcționeze într-un mod integrat, perfect – cert aici au fost anumite probleme, n-a funcționat cum se așteaptă în acest caz, ca și integrare foarte bună și ca și flux de funcționare și de procedură și de implementare a procedurilor au fost niște probleme. Problemele au fost cauzate de unii factori obiectivi și poate anumiți factori subiectivi”, a declarat secretarul de stat.

Raed Arafat a comentat și asupra timpilor de reacție a echipelor de salvare – respectiv șase ore: „Oricum intervenția dura ore, poate nu șase, poate patru, poate trei, dar dura câteva ore până ce scoteai oamenii accidentați din zona respectivă”.

Secretarul de stat a detaliat condițiile în care au intervenit medicii salvatori, în zone extrem de accidentate și de ceață foarte densă, când elicopterele MApN, pregătite de decolare, nu au putut zbura în zonă.

„Noi știm bine că am mobilizat un elicopter imediat, care a mers să verifice zona și să recunoască zona, dar nu a putut să meargă mai departe și s-a întors, Ministerul Apărării a avut trei elicoptere pregătite, dar nu au decolat din aceeași cauză, deci aici noi am pierdut un factor foarte important în localizare, din cauza ceții, și de aici în continuare au fost alte condiții extrem de grele pentru salvatori”, a detaliat Raed Arafat.

În acest context, Raed Arafat a vorbit în apărarea medicilor salvatori și i-a felicitat și pe pădurarii din zonă care au contribuit la misiune.

„E foarte greu să judeci de la distanță, fără să știi absolut toate detaliile și toate aspectele, discutând cu cel care a fost la fața locului”, a spus Raed Arafat.

„Cu siguranță se va analiza foarte amănunțit misiunea, ca să învățăm din ea și să învățăm ce nu a mers bine și ce a mers bine și ce trebuie îmbunătățit. Cu siguranță vom lua punctele de vedere ale celor care au intervenit în zona respectivă pe teren”, a spus secretarul de stat.

Raed Arafat a spus că raportul inițiat transmis premierului Victor Ponta includea timpii de reacție și aspecte tehnice, însă urmează o analiză detaliată, inclusiv a procurorilor.

„E normal să analizăm și să recunoaștem fiecare lucru care a mers bine și ce nu a mers bine, ca să-l corectăm. Orice analiză trebuie să aibă ambele lucruri. Recunoști lucrurile, ca să poți să faci să funcționeze sistemul mai bine în viitor, a spus oficialul MS.

„Au fost scăpări și au fost probleme, trebuie să recunoaștem asta”, a spus Raed Arafat, subliniind că este nevoie de o analiză foarte amplă pentru a da detalii în acest caz.

Primii trei înalți oficiali sunați de Raed Arafat

Raed Arafat a detaliat cum a aflat de accidentul produs în Cluj și care au fost măsurile pe care le-a putut lua, în condițiile în care nu se afla în România, ci într-o misiune NATO.

El a primit un telefon de la profesorul Irinel Popescu, care fusese sunat de medicul Zamfir, aflat pe avionul căzut. Atunci, Raed Arafat a sunat la echipa SMURD de la destinație, cea de la Oradea. A primit apoi un alt telefon și a aflat unde s-a produs accidentul, moment în care Raed Arafat a sunat la inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pentru că nu putea apela 112 din afara țării.

„Atunci am sunat la cele trei persoane care am considerat că e important să afle imediat, pentru a activa sistemul: unul este inspectorul general pentru situații de urgență, unul era inspectorul general de aviație din cadrul Ministerului de Interne, unde se află elicopterele SMURD și elicopterele dânșilor, și unul era ministrul Apărării, ministrul Dușa, pentru că dânșii au și atribuții clare în căutare, salvare pe calea aerului și de recunoaștere în caz de accident aviatic pentru alertarea elicopterelor din zonă”, a detaliat Raed Arafat.

Secretarul de stat a admis că nu a fost o procedură standard cea la care au apelat cei accidentați pentru a primi ajutor, dar a fost o procedură de alertare cât mai rapidă posibil.

„În primul rând nu era standard modul în care au alertat colegii care au căzut. 112 trebuia sunat în primul rând, ei nu au sunat la 112 și nu îi reproșez absolut nimic. În situații din astea nu știi niciodată cum să reacționezi. Ei au suant pe cei pe care îi cunosc, nu i-a venit în cap să sune pe 112, ok, nu e niciun reproș, e foarte ok. Sunându-l pe domnul profesor Popescu, care m-a sunat pe mine, pentru că nu era nimic sigur a fost o procedură... Nu era o procedură standard, dar a fost o procedură de alertare cât mai rapidă posibil”, a spus Raed Arafat.

În ceea ce privește propunerea de constituire a unui centru unic de comandă pentru gestionarea situațiilor de urgență, dirijat la cel mai înalt nivel de conducerea Executivului, secretarul de stat este de părere că ar fi o idee foarte bună, care ar permite armonizarea procedurilor la nivelul ministerelor și luarea deciziilor mai rapid.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri