Amnesty International lansează aplicația care-ți permite să vezi dacă ești spionat

Data publicării:
detekt - amnesty international.org 1

Programul, numit Detekt, a fost lansat de Amnesty International în colaborare cu o coaliţie de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului şi tehnologie, în condiţiile în care agenţiile guvernamentale şi-au intensificat activităţile de supraveghere a jurnaliştilor şi activiştilor pentru drepturile omului, scrie Mediafax.

Detekt este primul instrument disponibil publicului larg care poate identifica prezenţa unora dintre cele mai cunoscute programe spion instalate pe calculatoare sau telefoane mobile, folosite în special de agenţiile de informaţii guvernamentale, anunţă Amnesty International, într-un comunicat publicat pe site-ul său de Internet.

"Guvernele folosesc tot mai mult tehnologie periculoasă şi sofisticată care le permite să citească e-mailurile private ale activiştilor şi jurnaliştilor şi să activeze de la distanţă camere sau microfoane ale computerelor pentru a le înregistra în secret activităţile", a declarat Marek Marczynski, directorul pentru Armată, Securitate şi Poliţie din cadrul Amnesty International.

"Detekt este o unealtă simplă care va alerta activiştii în legătură cu astfel de intruziuni pentru ca aceştia să ia atitudine. El reprezintă un răspuns la adresa guvernelor care folosesc informaţia obţinută prin supraveghere pentru a deţine arbitrar, a aresta ilegal şi chiar tortura apărători ai drepturilor omului şi jurnalişti", a adăugat el.

Comerţul cu tehnologii de supraveghere a crescut exponenţial în ultimii ani. Coaliţia împotriva exportului de supraveghere ilegală, din care face parte şi Amnesty International, estimează comerţul anual global cu tehnologii de supraveghere la 5 miliarde de dolari, iar suma este în creştere.

Unele tehnologii de supraveghere sunt disponibile pe Internet, în timp ce alternative mai sofisticate sunt elaborate de companii private cu sediul în ţările dezvoltate şi vândute unor agenţii guvernamentale din ţări care încalcă drepturile omului.

Firma germană FinFisher a dezvoltat un program spion denumit FinSpy care poate fi folosit pentru monitorizarea conversaţiilor pe Skype, pentru extragerea de fişiere din hard disk-uri, poate înregistra folosirea microfonului şi a e-mailului şi chiar face capturi de ecran şi fotografii folosind camera dispozitivului.

Potrivit cercetărilor efectuate de Citizen Lab şi informaţiilor publicate de Wikileaks, Finfisher a fost folosit pentru spionarea unor cunoscuţi activişti şi avocaţi pentru drepturile omului din Bahrain.

Amnesty International le cere guvernelor să stabilească un control strict al comerţului, cerând autorităţilor naţionale să evalueze riscul ca echipamentul de supraveghere să fie folosit pentru încălcarea drepturilor omului, înainte de a autoriza transferul.

Descarcă aplicația utilizând browserul Mozilla AICI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri