Ancheta Corpului de Control al Guvernului: Sancționarea polițistului care și-a oprit șeful în trafic este abuzivă

Data publicării:
politist in trafic - captura digi24

Agentul Sergiu Todea a demisionat ulterior, pe motiv că, după incident, a fost umilit de superiorii săi. El a fost cercetat disciplinar de trei ori, din 2010, când l-a oprit în trafic pe șeful său care circula cu viteză excesivă și nu a încetinit la trecerea de pietoni. 

În urma articolelor apărute în presă, Corpul de Control al prim-ministrului s-a dus săptămâna trecută la Cluj pentru a afla circumstanțele în care agentul a demisionat.

Sancționat de trei ori

Calvarul agentului Sergiu Todea a început în urmă cu trei ani. Monitoriza traficul în Cluj când a observat un BMW al cărui șofer nu a schiţat niciun gest în apropierea unei treceri de pietoni. Asta, în condiţiile în care, o autoutilitară oprise să lase un pieton să treacă strada. În maşina care nu a dat prioritate trecătorului era chiar şeful său, comisarul-şef, Cristian Pintea.

Neştiind cine se află în maşină, agentul şi-a următit şeful, l-a oprit şi i-a cerut socoteală.

Un superior al agentului a venit la faţa locului, iar şeful lor a plecat fără să fie amendat. După acest incident, agentul a fost sancţionat disciplinar de trei ori. Prima dată pentru comportament nedemn în faţa superiorului, apoi pentru că nu a anunţat că a divorţat şi a treia oara pentru că nu a trecut în declaraţia de avere salariul femeii cu care a fost căsătorit numai zece luni.

Sergiu Todea şi-a dovedit nevinovăţia în instanţă, unde procesele-verbale de sancţionare a sa au fost anulate.

Între timp, Sergiu Todea a renunţat la uniforma de poliţist şi a demisionat în august anul acesta.

Controlul dispus de premier nu este primul la IPJ Cluj. În luna septembrie, chestorul Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, a anunţat că şi ministrul Radu Stroe a dispus cercetarea disciplinară a 11 ofiţeri cu funcţii de conducere, inclusiv comisarul-şef Cristian Pintea

Ce spune raportul Corpului de Control

În nota Corpului de Control se arată că împrejurările reţinute de către instanţa de judecată, precum şi anularea sancţiunii evidenţiază caracterul netemeinic al sancţiunii disciplinare, dar şi preocuparea conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj de a găsi motive de sancţionare disciplinară a agentului, fără a evalua în mod corect şi nepărtinitor situaţia de fapt.

Potrivit inspectorilor guvernamentali, conducerea IPJ Cluj a manifestat o continuă preocupare în a identifica situaţii de fapt de natură a-i limita agentului de poliţie sfera de acţiune, inclusiv prin trimiterea repetată la evaluare psihologică şi sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate, în baza unor petiţii anonime, trimise însă şi de pe o adresă de e-mail având ca nume unul similar soţiei comandantului-şef, pentru verificarea averii dobândite în exercitarea funcţiei.

IPJ Cluj a primit la rândul său, din partea Inspectoratului General al Poliţiei Române, spre verificare, o petiţie privind comportamentul unor şefi din IPJ Cluj faţă de agent, petiţie care a fost însă clasată ca anonimă, pe motiv că petentul nu a putut fi identificat.

„Se constată că la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj s-a acţionat cu dublă măsură, respectiv unele petiţii transmise prin e-mail au fost clasate ca anonime, în timp ce petiţii transmise prin e-mail care se refereau la posibile încălcări ale prevederilor legale de către agentul şef adjunct de poliţie Todea Sergiu-Rareş au fost luate în considerare de către reprezentanţii inspectoratului, fiind sesizată Agenţia Naţională de Integritate", semnalează inspectorii.

Aceştia mai remarcă faptul că împotriva agentului au fost sesizate organele de urmărire penală pentru un caz care fusese deja clasat de un an, iar reclamaţia care a stat la baza acelui caz clasat a fost invocată de conducerea IPJ Cluj în mai multe adrese trimise către instituţii publice, inclusiv către Ministerul de Interne şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu scopul de a accentua în mod negativ situaţia şi comportamentul agentului.

Inspectorii se referă şi la comisarul-şef de poliţie Cristian Pintea, amendat de către agentul Todea, arătând că acesta a făcut obiectul cercetării disciplinare prealabile ca urmare a sesizării mai multor deficienţe în activitatea managerială, constatate cu ocazia unui control al Ministerului de Interne, iar conducerea IGPR a dispus sesizarea Consiliului Superior de Disciplină, în acest caz constatându-se însă că a intervenit „prescripţia răspunderii disciplinare”.

În nota redactată de Corpul de Control al premierului se mai arată că agentul Todea a fost caracterizat, conform aprecierilor şefilor nemijlociţi, ca fiind integru şi rezistent la corupţie, dar şi sancţionat de trei ori în perioada 2011-2012, pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici (mustrare scrisă), comportare necorespunzătoare în serviciu (mustrare scrisă) şi din nou neglijenţă manifestată în îndeplinirea dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici (trecerea în funcţia ingerioară de agent III).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri