C.T.Popescu, despre valul de atacuri armate: Islamul este un pretext, ucigașii vor să ajungă pe internet

Data publicării:
ctp 1 iunie

Cristian Tudor Popescu s-a referit și la incidentul din Bacău de luni seara, când un tânăr de 21 de ani a deschis focul pe când se afla la plimbare cu mașina, pentru a explica că cei care vor să comită acum atacuri sunt „inspirați” de mediatizarea acestui fenomen. 

„Aș începe nu cu ceea ce s-a întâmplat în Franța sau Germania ci cu ce s-a întâmplat la Bacău aseară, unde un individ de 21 de ani a tras trei focuri de armă plimbându-se cu mașina fiindcă putea. Avea o armă obținută ilegal și a simțit nevoia acum să tragă. Nu a omorât pe nimeni de data asta. De ce a simțit acest individ nevoia să facă asta tocmai acum? Pentru că acum bate acest vânt de nebunie, se răspândește această ciumă psihică prin intermediul rețelelor de socializare și al televiziunii. În știrea dată de Digi24 nu este precizat numele respectivului individ. Acesta este un lucru foarte bun. Dacă ați făcut asta în mod deliberat este foarte bine, pentru că după părerea mea aceasta este metoda cea mai eficientă de descurajare a acestor indivizi care intră în rezonanță pe toată planeta. În Japonia s-au grăbit să asigure autoritățile că atacatorul nu are de-a face cu organizația ISIS. De unde știu? Trebuie să fie membru ISIS? Cu siguranță este în contact cu rețelele de socializare și trăiește în această atmosferă virulentă pe care a inițiat-o și a dezvoltat-o Stat Islamic. Nu trebuie să fii membru ISIS ca să ucizi oameni acum. Vehiculul pentru acest val ucigaș este internetul, nu este islamul”, a spus jurnalistul.

Cristian Tudor Popescu a precizat că cei care inițiază astfel de atacuri vor să ajungă „eroi pe internet” și a explicat că islamul este doar un „pretext” pentru ei. De asemenea, de multe ori, acești agresori au probleme psihice, a atras atenția jurnalistul.

„Printre inșii care se revendică de la ISIS, eu nu am văzut printre ei niște talibani ai islamului, niște inși austeri care trăiesc după toate rigorile islamului, nici vorbă, sunt inși dezaxați, au de-a face cu drogurile cu alcoolul, nu țin regulile de comportare ale islamului. Islamul este un pretext. Inșii care l-au omorât pe preotul din Normandia s-au filmat. Ce vor cu asta? Vor să ajungă acolo de unde au venit, adică pe internet. Acolo e obiectivul final al fiecăruia dintre acești ucigași - în transferarea pe internet a acestor imagini. Ar trebui să se oprească toate televiziunile, radiourile, site-urile din difuzarea știrii că atentatul a fost revendicat de DAESH. În felul acesta nu se face decât un serviciu acestei organizații, care câștigă în capital de a instiga de la distanță. Cine a comis atentatul? Nu știm. Mass-media nu trebuie să mai fie vehicul pentru eroizarea acestor ucigași. Sunt oameni care sunt pierduți în alienarea urbană occidentală, au impresia nu numai că nu trăiesc, că nu există, ci că nici nu au existat vreodată, că dacă vor muri în condiția lor de persoane umile, șterse, necunoscute nu va rămâne nimic din ei. Scopul acestor crime este internetul și mass-media. Nu e vorba de cenzură. E vorba și de terorism și de islamism, dar și de multă prostie”, a spus jurnalistul.

Totuși, Cristian Tudor Popescu s-a declarat neîncrezător că mass-media din România s-ar putea înțelege pentru a boicota organizațiile teroriste. 

„Din experiența mea la Clubul Român de Presă o astfel de convenție care l-a privit pe domnul Becali a ținut o săptămână. Am reușit atunci să îi conving pe șefii marilor televiziuni și ziare să încheiem această înțelegere prin care zicerile domnului Becali să nu mai fie difuzate. E, a ținut o săptămână, după care a fost încălcată de televiziunea publică prima dată și apoi de celelalte. La capăt este publicul. Publicul care dorește să vadă vioența asta, să vadă crime, morți, indiferent că ei sunt produselor atentatelor ISIS sau al unor psihopați independenți. Ar trebui să existe o decizie responsabilă, nu știu dacă este posibil acest lucru acum în România. Ar fi cea mai eficientă metodă. Pentru că cvasi-anonimatul este dușmanul cel mai mare al terorismului și al asasinatului, e vorba de inși care pur și simplu omoară. E o islamizare a demenței criminale, nu invers. Nu e vorba de islam ci de islamizarea unei tendințe care se manifestă acum pe tot globul, uitați-vă și în Statele Unite. Puțină lume a vorbit de atentatul de la Kabul. Avem din nou această nedreptate mediatică. Au murit 84 de oameni. Interesează mult mai puțin afgani morți decât un singur german ucis într-o clinică de stomatologie”, a concluzionat jurnalistul. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri