Sari la conținut

Capitala Daciei, mai accesibilă cu fonduri europene

Aşa se circulă acum pe drumul judeţean care duce spre Sarmizegetusa. Niciodată complet reparat, doar cârpit sau nivelat, a fost mereu coşmarul turiştilor. Mulţi au renunţat să mai viziteze cetatea. Iar cei care s-au încumetat totuşi au spus că e cel mai prost drum pe care au mers vreodată.

- Foarte greu, am crezut că ne rupem maşinile, dar am ajuns cu bine.

- Aş fi renunţat din cauza drumului, chiar am avut câteva tentative.

Un proiect european accesat de Consiliul Judeţean Hunedoara, care administrează situl de la Sarmizegetusa, a adus 4 milioane de euro, bani cu care accesul spre cetate va fi complet schimbat.

Adrian David, preşedinte CJ Hunedoara: „Acolo unde drumul e îngust, sunt porţiuni de 3,5 - 4 metri, va avea 6 metri, va avea o îmbrăcăminte asfaltică de cea mai bună calitate, podurile vor fi şi ele modernizate, acolo unde este cazul.”

Sarmizegetusa Regia este vizitată acum doar de 50.000 de turişti pe an.

Vladimir Brilinski, custode Sarmizegetusa Regia: „Aşteptăm probabil de la retragerea aureliană încoace ca acest drum spre Sarmizegetusa să se facă. Estimăm pentru 2016, dacă drumul va fi asfaltat până la capăt, în jur de 100.000 de vizitatori.”

Lucrările de reparaţie a drumului trebuie finalizate până în 31 decembrie anul acesta. Pe durata lucrărilor, drumul va fi închis, iar turiştii vor fi nevoiţi să urce la cetate pe alte căi.