Care sunt investiţiile americane în bazele militare din România

Data publicării:
avion F16 expozitie Bucuresti 2010 MediafaxFoto 04.07

400 de milioane de dolari. Este poate cea mai mare investiţie militară din România. La finalul anului, unitatea de la Deveselu va găzdui o parte a scutului antirachetă. Investiţia în securitate a Statelor Unite depăseşte 400 de milioane de dolari. Se adaugă cheltuieli anuale de peste 20 de milioane pe care americanii le vor face pentru întreţinerea bazei. 44 de rachete vor fi amplasate la Deveselu. Acestea vor fi comandate de radare poziţionate în Turcia şi Polonia.

Comandant Napoli Mark Ferguson spune :"Ruşii ştiu fizică şi geometrie foarte bine. Ştiu că acest sistem nu este îndreptat împotriva lor. Practic este imposibil!"

Şi instruirea piloţilor militari români s-a făcut cu sprijin american. Avioanele F16 ale Statelor Unite şi Portugaliei, dar şi aparate de zbor F18, au fost prezente pe parcursul întregului an în spaţiul aerian al României. Flotila Aeriană de la Câmpia Turzii a fost unitatea care i-a găzduit pe militarii americani şi pe cei ai Alianţei. Comandor Marius Oatu, comandantul bazei aeriene de la Câmpia Turzii, spune că au avut antrenamente comune, foarte multe situaţii simulate.

Poate cea mai veche investiţie militară americană este cea de la Aeroportul Kogălniceanu din Constanţa. Paul Greavu, corespondent Digi24 relatează: Primii militari au venit aici in 2003, acum in bază pot fi găzduiţi până la 1600 de soldaţi.

În planul de investiţii al Armatei intră şi Aerodromul de la Feteşti. Pista pe care vor decola şi ateriza avioanele F-16 trebuie să fie gata până la finalul lunii noiembrie. Pentru proiect sunt alocate 32 de milioane de euro. O parte din bani, 11 milioane, vin din bugetul Ministerului Apărării Naţioanle, iar restul din fonduri NATO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri