Cathedral Plaza rămâne în picioare. Primăria Capitalei refuză să intre pe proprietatea privată, dar are terenul în concesiune

Data publicării:
cathedral plaza-1

Cathedral Plaza, clădirea de 40 de milioane de euro ridicată la doi paşi de Biserica Sfântul Iosif din Capitală, rămâne în picioare. Cu toate că judecătorii au dispus încă de anul trecut demolarea ei prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, Primăria Bucureştiului refuză să îndeplinească sentinţa. Ultimul motiv invocat: nu poate intra cu macaralele pe un teren privat. Terenul este însă concesionat de primărie. Sătui de tergiversări, reprezentanţii bisericii au deschis un proces la CEDO.

Firma care deţine Cathedral Plaza încearcă prin orice mijloc să intre în legalitate, chiar dacă există deja o hotărâre definitivă care spune că clădirea a fost construită ilegal. Proprietarul clădirii cere acum în instanţă eliberarea unei noi autorizaţii de construire, la mai bine de trei ani după ce imobilul a fost ridicat.

Arhiepiscopia Romano-Catolică aşteaptă încă din primăvara anului trecut ca Primăria Capitalei să emită ordinul de demolare. Reprezentanţii bisericii consideră că autorităţile evită în mod deliberat să facă acest lucru. „Faptul că proprietarii îşi doresc să învie mortul e de înţeles pe de o parte, dar ne contrariază atitudinea doctorilor de la primărie care doresc să facă acestă minune, ceea ce nu se poate”, a declarat în acest context Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, făcând aluzie la dr. Sorin Oprescu, primarul Capitalei.

Reprezentanţii Bisericii Catolice au deschis deja un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru nerespectarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanţelor.

De altfel, edilul, care ar trebui să emită decizia de desfiinţare a clădirii, a fost somat încă din toamnă de un executor judecătoresc să pună în aplicare decizia instanţei. Sorin Oprescu transmite acum că e legat în continuare de mâini şi de picioare în acest caz şi cere sprijin judecătorilor. „Trebuie avut în vedere faptul că imobilul în cauză nu este edificat pe un teren aparţinând exclusiv domeniului public sau privat al municipiului Bucureşti, astfel încât acesta nu poate fi desfiinţat pe cale administrativă”, afirmă primarul într-un comunicat oficial.

În plus, Sorin Oprescu argumenta la finalul anului trecut că municipalitatea nu are banii necesari demolării, aproximativ 17 milioane de euro, sumă pe care ar urma apoi să o recupereze de la proprietar.

Investiţia de aproximativ 40 de milioane de euro în clădire a fost făcută de un om de afaceri israelian, dar acesta a vândut între timp imobilul unui alt proprietar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri