CEL MAI BUN CURS DIN ULTIMELE 7 LUNI. BNR: 4,4231 lei pentru un euro

Data publicării:
24 2012cursvalutar-40303

Moneda naţională continuă se se aprecieze în faţa euro. Banca Naţională a României a anunţat un curs de referinţă de 4,4231 lei.

Leul nu a mai fost cotat la acest nivel din luna mai. Specialiştii spun că această apreciere se datorează stabilizării situaţiei politice, dar şi vânzărilor de valută ale străinilor.

Astfel, leul este cotat cu 2% sub valoarea de la începutul anului.

Moneda naţională s-a apreciat şi raportat la dolar, şi la francul elveţian.Leul s-a apreciat şi în raport cu dolarul, cursul de referinţă coborând cu 1,68 bani, la 3,3468 lei/dolar, de la 3,3636 lei/dolar. Astfel, paritatea a atins cel mai redus nivel de după data de 30 aprilie, când a fost la 3,3240 lei/dolar.

Rata de referinţă pentru francul elveţian a scăzut cu 1,76 bani, de la 3,6802 lei/franc la 3,6626 lei/franc, ajungând la cel mai redus nivel din 30 aprilie. Atunci, francul a fost la 3,6593 lei.

Adrian Vasilescu: „Toate calculele arată că România este în acest moment o ţară stabilă politic”

Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu, apreciază la Digi24 că moneda naţională se apreciază pe fondul cifrelor bune pe care România le-a realizat în acest an - deficitul bugetar în scădere şi creşterea economică pe plus - dar şi a stabilităţii politice de după lunga criză instituţională. O variantă mai glumeaţă, spune el, este că mayaşii prezic începutul unui nou ciclu de viaţă cu un an îmbelşugat, 2013.

Era firesc, în condiţiile în care anul viitor are semne bune. (...) Avem cifre bune, stăm bine cu deficitul bugetar, şi asta chiar în momentul în care Europa se pregăteşte de o recesiune pentru primul semestru. Noi ne pregătim pentru creştere şi ne pregătim să încheiem şi anul acesta cu o creştere economică, chiar dacă mică, chiar dacă mai puţin semnificativă. Dar creşterea e cu plus şi asta e important.Iar Banca Naţională a României, care veghează cursul, şi-a făcut datoria în tot acest an şi era normal să se sfârşească bine anul”,subliniază Adrian Vasilescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri