Sari la conținut

Dezvăluiri în scandalul închisorilor secrete CIA. Fost șef SIE: „Era pur şi simplu o locaţie de tranzit. Noi nu am avut cunoaştere de deţinuţi”

Fostul director al SIE Ioan Talpeş spune că discuţiile au început imediat după atentatele din 11 septembrie 2001 şi că CIA a avut unul sau două spaţii de tranzit în România. Dacă a fost vorba despre centre de detenţie sau nu şi dacă pe acolo au trecut deţinuţi periculoşi, acest lucru nu a fost cunoscut de autorităţile române, precizează Ioan Talpeş. 

„Noi nu am avut discuţii de altă natură decât privitoare la locaţii de sprijin pentru CIA în România. În niciun caz nu a existat un centru care să li se spună românilor că este vorba de un centru de detenţie sau de o închisoare. Era pur şi simplu o locaţie de tranzit. Cert este că noi nu am avut cunoaştere de deţinuţi”, a spus Ioan Talpeș într-un interviu pentru Adevărul.

Aici a fost o locaţie pe care americanii au administrat-o, pe care americanii au controlat-o, iar partea română vă garantez că nu a avut nici interesul să ştie ce fac americanii exact pentru a le proba că pot avea oricând încredere în aliatul român”, a mai declarat fostul șef al SIE.

Declara ţia lui Ioan Talpeş este singura venită din partea vreunui oficial român. Tortura, închisorile secrete ale CIA şi posibila încarcerare a unor lideri Al Qaeda pe teritoriul ţării noastre au fost permanent negate de autorităţile statului, în toţi anii care au trecut de la izbucnirea scandalului, în 2005.

O comisie parlamentară a ajuns la concluzia că în România nu a funcţionat nicio închisoare secretă a CIA, iar procurorii au păstrat tăcerea chiar şi după ce un lider terorist a reclamat că fost interogat aici.