Infrastructura de business. Halele părăginite ale uzinelor comuniste consolidează afacerile capitalismului

Data publicării:
1901 20hale-50423

În general, în vechile ateliere comuniste nu a mai investit nimeni nimic de mai bine de 20 de ani. Unii au fost chiar „întreprinzători de ocazie” şi au plecat acasă cu un geam, o uşă, o unealtă.

Clădirile se apropiau de stadiul de ruine până când, la un moment dat, au început să apară mai mulţi oameni cu bani şi iniţiativă. Adrian Herţoiu este unul dintre ei. La începutul anului 2011, el a cumpărat o clădire în paragină în care a investit ceva bani, transformând-o într-un mic atelier de tapiţerie.Infrastructura este punctul forte care m-a determinat să dezvolt afacerea aici”, explică Adrian Herţoiu.

Tot într-o fostă hală comunistă şi-a pornit afacerea şi Iulian Chirilă, investind aproape 200.000 de euro într-un depozit. Pe vremuri, în hala respectivă din Mărginimea Sibiului funcţiona o fabrică de covoare de renume.

Preluarea unor clădiri vechi este avantajoasă faţă de construcţia de la zero şi scade costurile investiţiei. „În primul rând, era hala făcută. Nu mai trebuia să luăm terenul, să construim hala, să luăm autorizaţie”, explică Iulian Chirilă.

În plus, structurile de rezistenţă există şi spaţiul doar trebuie reamenajat. Foarte căutate sunt construcţiile ridicate după cutremurul din 1977, mult mai rezistente. „După cutremur se punea un preţ foarte mare pe starea tehnică a imobilului”, aminteşte la Digi24 expertul imobiliar Bogdan Gicu.

La ora actuală, pentru o hală industrială, preţul pe metrul pătrat se situează între 100 şi 150 de euro la vânzare, la jumătate faţă de un spaţiu industrial nou construit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri