INTERACTIV. Câtă încredere ai în medicamentele pe care le folosești?

Data publicării:
adriana nedelea

Agenția Europeană a Medicamentului avertizează că utilizarea în exces a medicamentului de persoanele cu afecțiuni cardiace poate duce la atac de cord, atac cerebral sau chiar deces.

Tu câtă încredere ai în medicamentele pe care le iei? Cât de des iei medicamente?

Răspunde la aceste întrebări prin formularul DigiVOX din partea dreaptă a site-ului, lasă-ți numărul de telefon şi poți intra în direct cu Adriana Nedelea în jurnalul de la ora 15.00.

Totodată, aşteptăm opiniile în formularul de comentarii şi pe pagina de Facebook, iar pe cele mai interesante le vom prezenta în jurnalele Digi24.   

Context

Agenția Europeană a Medicamentului avertizează că utilizarea în exces a medicamentului de către persoanele cu afecțiuni cardiace poate duce la atac de cord sau atac cerebral. Citiţi şi: Occidentul face economii: taie din banii pentru medicamenteRomânia, raiul exportului paralel de medicamenteMorfina rămâne la dispoziția medicilor şi pacienţilor

Pe piaţă există zeci de medicamente care includ substanţa activă diclofenac. Sunt sub formă de pastile, geluri sau injecţii. Cu toate că diclofenacul, produs de mai multe firme, este considerat în continuare a prezenta mai multe beneficii decât riscuri, EMA recomandă precauţie în cazul anumitor pacienți, mai ales în cazul celor care au probleme cardiace sau circulatorii grave. Aceștia nu ar trebui să folosească medicamente pe bază de diclofenac.

Decizia agenției europene vine după ce un amplu studiu internațional a ajuns luna trecută la concluzia că folosirea pe termen îndelungat şi în doze mari a diclofenacului creşte cu circa o treime riscul unui eveniment vascular major - atac de cord, atac cerebral sau chiar deces pe fondul unei boli cardiovasculare.

De asemenea, potrivit medicilor, pacienții care prezintă o serie de factori de risc, ca hipertensiune, colesterol mărit, diabet sau fumat, ar trebui să folosească diclofenac doar după o examinare atentă.

În același timp, medicii sunt sfătuiți să reevalueze periodic necesitățile pacienților pentru a stabili dacă mai trebuie să ia în continuare acest medicament, potrivit comunicatului Agenției Europene a Medicamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri