Larve la Spitalul de Arsuri. Raed Arafat: „Orice chestie de murdărie este o problemă de management”

Data publicării:
Raed Arafat agerpres 8437946-1

Întotdeauna, din punctul meu de vedere, mă uit în ultimii 25 de ani și ce se întâmplă. Știu cum arătau spitalele pe vremea lui Ceaușescu și când am fost student de medicină. Știu cum arătau și știu cum arată acum o mare parte. Și sunt spitale care arată ca spitalele din afară, sunt câteva spitale județene și dau ca exemplu Suceava. Și nu e singurul spital”, a spus Raed Arafat, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Mai există spitale care au rămas în istorie, pentru că managementul care a trecut peste ele nu a fost interesat să schimbe anumite lucruri sau nu a avut cum pentru că nu a avut sprijin”, a adăugat el.

Nu e normal, o țară ca România, 25 de ani și să nu se construiască în ea cel puțin unu, două, trei, patru spitale care să înlocuiască infrastructura veche, indiferent cu ce scuze s-a venit, la finanțe, peste tot, că n-avem bani... Totuși, un spital de urgență complet e cât câțiva kilometri de autostradă. Nu e o investiție chiar atât de mare”, a afirmat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Raed Arafat a amintit că se lucrează la Ministerul Sănătății pe cele trei spitale regionale care urmează să fie finanțate din fondurile europene, din fondurile Băncii Mondiale pentru alte spitale regionale, care există la Timișoara sau Mureș și care sunt îmbunătățite.

El a mai spus că „sunt țări mult mai sărace decât noi, n-am să dau nume de țară, e o țară mult mai săracă decât noi, din afara zonei europene” în care regula e că, la 40 de ani o clădire de spital se înlocuiește. „În ultimii câțiva ani au construit cel puțin vreo patru spitale noi”, a menționat.

În continuare, Raed Arafat s-a arătat de acord cu afirmația ministrului Sănătății, care a spus că în cazul unei noi situații ca cea de la Colectiv România va trimite pacienții în străinătate pentru că nu-i poate îngriji.

Dacă am o situație ca și Colectiv oricum trebuie să trimit măcar o parte afară, cum am făcut și cu Colectiv. Oricum am fi supraîncărcați. „(Am putea îngriji, n.r.) câțiva foarte grav și după asta restul toți afară, (răniți, n.r.) mai ușor putem mai mulți, mai ușor adică 20, 20, 30 la sută”, a spus Arafat.

Dacă ne aducem aminte după Colectiv, primii vizitatori din afară au fost doi profesori din Franța. Ei de fapt au venit pentru proiectul respectiv”, de construire a spitalelor regionale, proiect care acum „este întârziat.”

Raed Arafat a vorbit și despre răniții din Colectiv care au murit în spitale. „Arșii, de regulă, în toată lumea, e o statistică americană care spune că 52 sau 56% din decesele de arși din Statele Unite, sunt din cauza infecțiilor”, a spus el, însă a precizat că „nu spun că Spitalul de Arși are condiții bune, e o clădire foarte veche care trebuia de mult timp înlocuită”, a spus secretarul de stat.

Foarte mulți dintre cei care au fost la noi au spus să nu mai facem niciodată spital de arși monospecializat, de sine stătător. Trebuie să fie alipit unui spital de urgență, care are toată platforma de investigații și poate să se ocupe de bolnavul ars în mod complex. Soluția finală este secții de arși alipite spitalelor mari de urgență. Bolnavul nu e pur și simplu doar ars, e și cu alte probleme de traumă, care necesită o echipă mult mai complexă”, a precizat șeful DSU. „Infrastructura noastră e una din problemele cel mai mari”, a menționat Raed Arafat.

Dacă ați atins problema de management, orice chestie de murdărie este o problemă de management. Dacă este murdărie, este problemă de management”, a subliniat Arafat, întrebat dacă murdăria din Spitalul de Arsuri este o problemă de management sau de lipsă de resurse.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri