Lipsa de personal autorizat, motivul pentru neaplicarea legii retrocedărilor. Primăriile riscă sancțiuni

Data publicării:
terenuri cadastrare

De 15 ani, Ion Popa încearcă să obţină titlu de proprietate pentru o bucată de pământ moştenită de la bunicul său. El a îngrijit tot timpul acea parcelă. Anul trecut, în toamnă, nu a mai putut însă să-l are. O altă persoană devenise peste noapte proprietară pe terenul respectiv.

„E nedreptate. Dai, așa, titluri unora care nici n-au avut în zona aceea din viaţa vieţilor”, spune Ion Popa.

În aceeaşi situaţie se afla alţi zeci de mii de locuitori ai judeţului Bacău. Problemele nu ar fi apărut însă dacă Legea retrocedărilor ar fi fost aplicată. În Comuna Letea Veche, de exemplu, trebuie reverificate puţin peste 4.000 de hectare. Sunt peste 500 de oameni care aşteaptă să-şi primească terenurile pe care le-au pierdut în perioada comunismului.

„Trebuie să vedem dacă putem soluţiona, dacă mai avem acele rezerve, de asta trebuie să inventariem, să vedem de ce rezerve dispunem şi ce cereri avem pentru a pune în posesie acele persoane”, spune Carmen Băbuţă, secretar în cadrul Primăriei Letea Veche.

Procesul de reevaluare a terenurilor este destul de complicat, spun specialiştii.

„Necazul este că într-o tarla sunt nişte sectoare care cuprind mai multe tarlale. Acolo sunt titluri de proprietate date pe aceeaşi parcelă ce se suprapune. S-au făcut tranzacţii, nu-i mai ştii. Trebuie să îi scoţi pe cei care au cumpărat”, spune inginerul Constantin Minea.

La nivelul judeţului Bacău, din cele 93 de primării, jumatăte nu au reuşit să-şi angajeze specialişti. Asta deşi până la începutul lui decembrie ar trebui să finalizeze aceste situaţii. Este şi cazul primăriei din localitatea Nicolae Bălcescu.

„Legea prevede încheierea unui contract cu o persoană fizică sau juridică pentru măsurarea terenului, a reparcelării, ceea ce este imposibil din punct de vedere financiar”, spune Anton Siler, primarul localităţii Nicolae Bălcescu.

Reparcelarea unui singur hectar de teren costă peste 1.000 de lei, în funcţie de zona şi tipul de teren. Abia acum, în ultimul ceas, reprezentanţii prefecturii încearca sa gasească o soluţie.

„S-a identificat posibilitatea alocării unor sume necesare încheierii acestor contracte din bugetul CJ. Acest lucru se va întâmpla probabil la prima rectificare bugetară, care va avea loc în maxim 2-3 săptămâni”, spune Dorian Pocovnicu, subprefectul judeţului Bacău.

Este prea târziu însă. Specialiştilor le este imposibil să măsoare zecile de mii de hectare în câteva săptămâni. În plus, dacă primăriile nu vor finaliza retrocedările până în decembrie, riscă amenzi de până la 100.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri