Migranți care se dau drept afgani intră în UE. Ei profită că niciun stat nu-i va repatria acum. Interviu exclusiv cu șeful FRONTEX

Data publicării:
figurile unor oameni in imagini surprinse cu camera cu termoviziune
Valul de migranți din Afganistan care urmează să ajungă în Europa va fi greu de controlat. Foto: captură video Digi24

Migranți care se dau drept afgani. Este cea mai recentă amenințare la adresa securității Uniunii Europene, în contextul crizei de la Kabul. Șeful Agenției europene pentru poliția de frontieră a vorbit în exclusivitate pentru Digi24 despre acest pericol și cum poate fi el evitat, într-un interviu pentru reporterul Maria Moiș.

Jumătate din cei peste 6.300 de migranți care au cerut anul acesta protecție statului român sunt afgani, arată datele oficiale. Iar numărul lor este în creștere.

Șeful FRONTEX avertizează că în acest moment autoritățile din toată Europa întâmpină greutăți în a identifica cu adevărat originea migranților.

Fabrice Leggeri, director executiv FRONTEX: „E un risc că alte naționalități se dau drept afgani și spun: «Am nevoie de protecție internațională!», dar, de fapt, ei nu sunt afgani. Nu știm cine poate reprezenta o amenințare teroristă pentru UE”.

Oficialul european spune că migranții profită de faptul că niciun stat membru nu își va permite să repatrieze un cetățean afgan cât timp talibanii sunt la putere. Primii așteptați să ajungă în Europa sunt cei care au fugit deja în țările vecine, cu precădere în Pakistan. ONU estimează un val de  500.000 de refugiați.

Fabrice Leggeri, director executiv FRONTEX: „Trebuie să creăm la nivel european un corp de interpreți, mediatori culturali, experți care nu doar că pot înțelege limba vorbită de unii migranți, dar pot să zică: acest om vorbește un dialect care poate nu e din Afganistan, acesta poate e un dialect vorbit în Pakistan”.

Șeful Agenției spune că va suplimenta numărul ofițerilor FRONTEX în România pentru a monitoriza granița externă a UE în cazul în care situația se înrăutățește. Acesta avertizează că numărul migranților care au încercat să treacă din Turcia în Bulgaria a crescut deja de șase ori în ultimele luni.

Maria Moiș, reporter Digi24: Este pregătită România să adere la spațiul Schengen?

Fabrice Leggeri, director executiv FRONTEX: „Tehnic, granițele României sunt foarte bine protejate, dotate foarte bine, este însă o decizie politică”.

Parlamentul European a votat din nou pentru intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, dar pentru a adera la libera circulație este nevoie de aprobarea Consiliului European.

 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri