Sari la conținut

Nicuşor Dan: Legătura dintre incendiul din Bamboo și abuzul în serviciu

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, spune că incendiul din clubul Bamboo relevă importanţa unor proceduri administrative clare, precum şi importanţa mecanismului de abuz în serviciu pe care majoritatea vrea „să îl mutileze” prin ordonanţe, relatează News.ro.

nicusor dan

Incendiul din clubul Bamboo (ca şi cel din Colectiv) relevă două aspecte: 1) importanţa unor proceduri administrative clare, inclusiv sancţiuni şi cine le dispune şi 2) importanţa mecanismului de abuz în serviciu, pe care majoritatea vrea să îl mutileze prin ordonanţele de zilele astea. Urmează o explicaţie mai lungă cu mecanismul administrativ deficitar şi cum se poate corecta”, a scris deputatul USR pe pagina sa de Facebook.

Nicuşor Dan a precizat că „Poliţia Locală Sector 2 trebuia să dispună închiderea activităţii clubului până la obţinerea autorizaţiei de funcţionare”.

Când Poliţia Locală nu funcţionează (cum e cazul, neexistând un proces sistematic de control), există două instituţii care o pot sancţiona: Prefectul şi Parchetul. Mecanismul este unul singur: abuzul în serviciu al şefului Politiei Locale. Prin modificarea propusă a Codului Penal, nu va mai exista abuz în serviciu dacă nu va exista prejudiciu de cel puţin 200.000 lei. Deci dacă Poliţia Locală nu face niciun control timp de un an de zile, în ciuda atribuţiilor sale, nimeni nu răspunde nici administrativ nici penal”, a explicat el.

Deputatul a mai spus că Bamboo nu avea autorizaţie de construire pentru că nu avea proces verbal de recepţie a construcţiei.

Construcţia încalcă prevederile autorizaţiei de construire. Aici intrăm în zona unei adevărate mafii: există mii de procese verbale care atestă în fals cum construcţia respectă autorizaţia de construire, există mii de înscrieri în Cartea Funciară a construcţiilor care atestă în fals cum construcţia respectă autorizaţia, există mii de construcţii care funcţionează fără proces verbal de recepţie. Şi aici responsabili sunt Prefectul şi Parchetul, dar şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. Şi aici instrumentul este abuzul în serviciu”, a completat Nicuşor Dan.

Deputatul a spus că va propune, de la nivelul Parlamentului, o serie de soluţii pentru astfel de situaţii.

Soluţiile sunt cunoscute, le propunem de mulţi ani şi le vom propune acum de la nivelul Parlamentului: un control adevărat al procesului de construire prin centralizarea activităţii la Inspectoratul de Stat în Construcţii (care să preia funcţionarii de la disciplina în construcţii din poliţiile locale), un registru unic naţional al construcţiilor în sistem GIS conectat cu Cartea Funciară care să cuprindă toate autorizaţiile şi toate procesele verbale de recepţie, o secţiune specializată a Parchetului pentru infracţionalitate în construcţii. Soluţii paralele pentru autorizaţiile de funcţionare”, a subliniat liderul USR.

În încheiere, Nicuşor Dan a spus că „dezbaterea din media despre autorizaţia ISU este corectă, dar este paralelă cu dezbaterea despre autorizaţia de funcţionare şi autorizaţia de construire” la care s-a referit.

Pe aceeași temă