Panourile radiante, o alternativă la sistemele clasice de încălzire

Data publicării:
1-133-1024x768

Ovidiu Popescu s-a hotărât să îşi reducă din această iarnă costurile de încălzire. A renunţat la căldura furnizată de RADET şi a instalat panouri radiante cu infraroşu.

„Cu încălzirea centralizată plăteam în jurul a 200-220 de lei pentru încălzirea unui apartament cu două camere. Acum, cu aceste sisteme de încălzire plătesc undeva cu 40 % mai puţin, la 100-120 de lei”, spune Ovidiu Popescu.

Panourile radiante folosesc energia electrică, pe care o transformă în căldură. Dar sistemul nu încălzeşte aerul din cameră, aşa cum se întâmplă în cazul caloriferelor. Radiaţia în infraroşu încălzeşte doar obiectele.

Investiţia pentru un astfel de sistem este mai redusă cu până la 50 de procente faţă de cea pentru o centrală pe gaz. Pentru un apartament de 2 camere panourile costă peste 700 de euro.

Montarea se face foarte uşor, nu necesită avize şi racordări, iar perioada de viaţă este de minim 20 de ani şi nu necesită nici o întreţinere. Sistemul este eficient mai ales în camerele înalte, unde încalzirea convenţională dă greş.

Panourile radiante sunt foarte subţiri şi nu acoperă suprafeţe foarte mari. Pot fi folosite ca elemente de decor, dar au şi proprietăţi terapeutice. Reduc stresul şi relaxeză. În plus, elimină şi igrasia din cameră.

Există însă şi dezavantaje. Cel mai important ar fi că panourile se răcesc imediat ce au fost oprite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri