Sari la conținut

Polonia îl laudă pe Klaus Iohannis

În ediţia sa online, televiziunea de stat poloneză a relatat că preşedintele României sprijină guvernul polonez şi crede că instutuţiile UE ar trebui să acţioneze în vederea consolidării situaţiei din Polonia.

La o conferinţă pe tema securității în estul Europei, desfășurată vineri, Klaus Iohannis a pus la îndoială oportunitatea momentului ales de Bruxelles pentru a critica guvernul de la Varşovia.

Nu pot să nu remarc recenta adoptare de către Comisia Europeană, pe 1 iunie, a Opiniei privind statul de drept în Polonia. Dincolo de semnele de întrebare asupra oportunităţii momentului ales de către Comisie, am deplină încredere în capacitatea democraţiei poloneze de a găsi cele mai bune soluţii în conformitate cu cerinţele statului de drept, având în vedere tradiţia Poloniei de implicare activă în consolidarea, în perioada post-comunistă, a unei reale democraţii”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Sper că instituţiile europene vor sprijini constructiv aceste eforturi ale Poloniei, pentru că actualul context dificil, mai ales în Vecinătatea Estică, dar şi în interiorul Uniunii Europene, reclamă concentrarea tuturor demersurilor în direcţia asigurării stabilităţii şi securităţii noastre, în sensul cel mai larg. Contăm, în acest sens, în acest demers, pe contribuţia Poloniei, partener strategic al României”, a punctat președintele României.

Declaraţiile vin după ce vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a spus că sunt ceva probleme cu statul de drept din Polonia, care trebuie rezolvate.