Rabla pentru tractoare. Prima de casare, mai mică de 4.000 de euro

Data publicării:
tractor vechi

Marcel Sandu este fermier în comuna braşoveană Hărman şi lucrează anual peste 180 de hectare de teren. În cei aproape 20 de ani de când munceşte pământul a cumpărat un singur utilaj nou.

„Un singur tractor, Kesul din 95, l-am luat cu bani, adică nou, în rest am luat utilaje second-hand. La mărimea fermei nu am cum să-mi rambursez banii, creditul, pentru că utilajele sunt foarte scumpe”, spune fermierul.

Ministerul Agriculturii a încercat să-i ajute pe fermieri să-şi cumpere utilaje prin programul Rabla pentru tractoare. Oamenii primeau un voucher cu o valoare mai mică de 4.000 de euro, în vreme ce un tractor nou şi performant se vinde cu peste 20.000.

„Pentru programul Rabla, la Direcţia Agricolă nu s-a depus nici o cerere, aşa că nu am eliberat nici o adeverinţă în sensul ăsta”, spune Horia Băia, consilier la Direcţia Agricolă Braşov.

Pentru că puterea de cumpărare este mică la în România, comercianţii au la vânzare doar utilaje ieftine şi cu motoare mai mici.

„Sunt importate din China, sunt mai multe branduri pe care le comercializăm. Puterea lor este începând de la 16 cai putere până la 60-80-100 de cai”, spune Balint Ladislau, inginer la o societate de utilaje agricole.

Deşi România are aproape 20 de milioane de teren arabil, este departe de a avea un parc de tractoare şi utilaje auto comparabil cu al altor ţări europene.

Statistica arată că există 1,7 tractoare la suta de hectare, în vreme ce, Polonia, spre exemplu, are de patru ori mai multe pentru aceeaşi suprafaţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri