Sari la conținut

Reacția ASF după ce DNA a cerut oprirea falimentului Carpatica Asig

De asemenea, ASF a atras atenția că o decizie definitivă a instanţei nu va fi pronunţată în termenul de 60 de zile cerut de DNA.

„Procedura inițiată pe data de 28 iulie 2016, odată cu retragerea autorizaţiei de funcţionare a Carpatica Asig, îşi urmează cursul, principalele etape fiind selectarea unei case de avocatură, depunerea cererii de faliment la instanţă şi judecarea cauzei de către instanţă", a precizat ASF, într-un comunicat. 

În prezent, ASF a început procedura de selecţie a avocaţilor care vor reprezenta autoritatea, care se va încheia vineri, 12 august.

Aşadar, în faza actuală este prea devreme pentru a se pune problema suspendării procedurilor de lichidare/dizolvare a societăţii Carpatica Asig, în condiţiile în care întregul proces se află de-abia în etapele pregătitoare şi doar instanţa de judecată este în măsură să dispună deschiderea propriu-zisă a procedurii de faliment", a menționat autoritatea. 

Procurorii DNA au cerut, marți, Înaltei Curți de Casație și Justiție să interzică procedurile de dizolvare sau lichidare a societăţii Carpatica Asig, în următoarele două luni, pentru a putea fi trasă la răspundere penală, în dosarul în care este acuzată de cumpărare de influenţă şi dare de mită.

În cerere procurorii anticorupție au solicitat „luarea, pentru o durată de 60 de zile, a măsurii preventive constând în interdicţia iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare privind SC Carpatica Asig SA, sau, după caz, suspendarea procedurilor de dizolvare şi lichidare iniţiate, în situaţia în care, la data judecării prezentei cereri, acestea proceduri au fost deja inițiate”.

Totuși, ASF a precizat că există şanse foarte reduse ca societatea Carpatica Asig să intre oficial în faliment înainte de termenul cerut de DNA.

„Experienţa din cazul societăţii Astra arată că întreaga procedură judiciară este de durată, depăşind sensibil termenul de 60 de zile prevăzut în solicitarea DNA", arată comunicatul autorităţii. 

Societatea Carpatica Asig SA a fost trimisă în judecată în 25 aprilie 2014, pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită, iar în 8 martie 2016, a fost condamnată, de Curtea de Apel Bucureşti la plata unei amenzi penale de 600.000 de lei, precum şi la publicarea hotărârii de condamnare în mass-media.

Decizia a fost contestată de societatea de asigurări, iar dosarul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a transmis, marţi, Direcţia Naţională Anticorupţie.

În aceste condiţii, în 27 iulie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, printre altele, declanşarea procedurii de faliment şi lichidarea societăţii Carpatica Asig prin procedura obişnuită de insolvenţă, precum şi emiterea solicitării pentru deschiderea procedurii falimentului firmei, cu sesizarea judecătorului sindic din tribunal. Decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost publicată în Monitorul Oficial din 2 august.

În cererea adresată Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorii DNA arată că situaţia apărută în urma deciziei luate de ASF „creează riscul lichidării şi radierii în termen scurt a inculpatei persoană juridică, astfel încât să aceasta nu mai poată fi trasă la răspundere penală”.

„Prin urmare, consideră că măsura solicitată este necesară pentru buna desfăşurare a procesului penal”, a precizat DNA.