RISCĂ DOSAR PENAL. Românii din străinătate care au primit alocații trebuie să le returneze

Data publicării:
22112012 20alocatii 20duble-34803

Mai mult decât atât, oamenii trebuie să aleagă acum: ori primesc numai banii din România, în valoare de 42 de lei pe copil, ori cei din străinătate, care pot ajunge şi la 200 de euro pe minor.

Veneţia Pichiu încearcă acum să le scoată pe cele două nepoate ale sale din evidenţa statului român. Fetele, una de 7, alta de 10 ani, sunt plecate în Belgia împreună cu părinţii. În ultimii doi ani au primit alocaţii şi de la Bruxelles, şi de la Bucureşti. Echivalentul a peste două mii de lei lunar de la statul belgian şi 20 de lei de la cel romîn.

Acum, nu mai pot continua aşa. Regulamentul european spune că o familie poate primi ajutor social de la un singur stat, fie cel de adopţie, fie cel de domiciliu.

Până acum un an, statele membre mergeau pe încrederea și pe conştiinţa cetăţenilor şi nu cereau negaţie din statul membru. Acum, printr-un protocol s-a convenit ca din România să se ceară negaţii”, a spus Teodor Agachi, coordonator de inspecţie socială.

Noi nu ştim dacă ei primesc sau nu de acolo. Noi ne bazăm pe declaraţia pe care o dă pe propria răspundere. Pentru asta li se poate face dosar penal pentru declaraţii mincinoase”, a spus Ionel Lovin, secretar primăria Bereşti–Tazlău.

Prejudicii de mii de lei numai într-un singur județ

Asemenea cazuri sunt cu sutele în România. Proprietarii acestei case sunt plecaţi în Italia împreună cu cei 3 copii ai lor. Timp de 5 ani aceştia au încasat atât de al statul român cât și de la cel italian alocaţii în valoare de aproape 500 de euro pe lună.

Până acum prejudiciul cauzat statului român depăşeşte 24.000 de lei numai în judeţul Bacău. Iar neregulile au fost descoperite după o singură zi de verificări. Autorităţile se aşteaptă însă ca cifra să fie mult mai mare. Mai există suspiciuni de fraudă în alte cel puţin 100 de dosare.

Numai în ultimii ani numărul celor care au primit alocaţii europene s-a dublat faţă de perioada 2007-2010. Acum, cu toţii sunt obligaţi să returneze banii. Şi dacă nu o vor face în 30 de zile, vor fi executaţi silit şi riscă să li se facă şi dosare penale pentru înşelăciune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri