Sari la conținut

Românii merg tot cu viză în Canada. Reacția MAE

Într-un comunicat al Ministerului român de Externe, oficialii de la Bucureşti îşi exprimă „dezamăgirea că în pofida disponibilității României de colaborare și a situației sale asemănătoare cu a celorlalte state membre din regiune, dialogul pe subiectul vizelor început între Comisia Europeană și Canada în urmă cu 24 de luni nu a dus la un rezultat”.

În consecinţă, autorităţile române au declarat că „vor reevalua, la nivel UE, modul de abordare a relației UE-Canada”.

Precizările vin în contextul în care Comisia Europeană a declarat că ia din nou în calcul introducerea vizelor pentru cetăţenii americani şi canadieni, ca răspuns la faptul că cele două state de peste ocean nu vor să ridice vizele pentru cinci ţări europene - România, Bulgaria, Polonia, Cipru şi Croaţia. Â

Comunicatul integral al MAE:

Autorităţile române continuă să acorde o importanță deosebită obiectivului eliminării vizelor pentru călătoriile în străinătate ale cetățenilor români.

Ne exprimăm dezamăgirea că în pofida disponibilității României de colaborare și a situației sale asemănătoare cu a celorlalte state membre din regiune, reflectată în progresele clare în îndeplinirea criteriilor avute în vedere de partea canadiană, precum și în decizia Canadei de a include România în categoria țărilor de origine sigure, dialogul pe subiectul vizelor început între Comisia Europeană și Canada în urmă cu 24 de luni nu a dus la un rezultat.

Începând cu summit-ul UE-Canada din 2008 și ulterior la summit-ul UE-Canada din septembrie 2014, Canada s-a angajat să relaxeze regimul de vize pentru cetățenii români, pentru a asigura cât mai curând posibil libertatea de mișcare pentru toți cetățenii europeni, fără discriminare. În contextul mai larg al obiectivului comun privind semnarea și ratificarea Acordului de Parteneriat Strategic și a Acordului Economic și Comercial Global (CETA), România consideră că menținerea regimului de vize canadiene pentru cetățenii români creează dezavantaje evidente, nejustificate, în comparație cu ceilalți cetățeni europeni. Situația actuală privează cetățenii români de oportunitățile economice și comerciale nou create.

În această situație, autorităţile române vor reevalua, la nivel UE, modul de abordare a relației UE-Canada, pentru asigurarea obiectivului eliminării obligativității vizelor pentru cetăţenii români.

Autoritățile române se consultă permanent cu Comisia Europeană și membrii Parlamentului European implicați în dosar, care sunt ținuți la curent cu evoluția situației.