SĂPTĂMÂNA SUB LUPĂ. Dezbatere pe tema autonomiei Ținutului Secuiesc

Data publicării:
0902daianu-48573

În discuție a intervenit și Arpad Marton, deputat UDMR de Covasna, care a explicat de ce ar trebui ca secuii din România să beneficieze de o autonomie locală.

„Eu înțeleg sentimentele maghiarilor. Există o miză pe aspectul identitar, mai ales în vremuri grele. Politicienii de la București și Budapesta trebuie să își structureze dialogul, astfel încât să nu inflameze spiritele. Sunt anumite persoane care încearcă să pescuiască în ape tulburi. Statul român este un stat unitar, este pusă în discuție problema dacă este și un stat național, pentru că sunt oameni care nu sunt de acord cu aceasta. Dacă se va proceda la regionalizare, gradul de autonomie va crește, pentru că se va face un transfer de prerogative, care acum sunt puternic centralizate.

Autonomia teritorială nu este în regulă. Ce înseamnă asta? Una este să ai o autonomie de tip administrativ, pe care îl are orice județ, una este să-ți arborezi un însemn al identității comunitare în anumite momente și altceva este să echivalezi un asemenea steag cu ceva care întruchipează un semn de statalitate. Aceasta este problema”, a spus Daniel Dăianu.

Arpad Marton: „Românii de la Alba Iulia le-au promis secuilor autonomia”

Într-o intervenție telefonică Arpad Marton, deputat UDMR de Covasna, a venit cu exemplul altor țări europene, care oferă autonomie anumitor teritorii.

„În 1918, nu maghiarii, ci românii de la Alba Iulia le-au promis secuilor autonomia. Autonomia locală este o formă de autonomie teritorială și o întâlnim în mai toate țările europene. Aceasta nu înseamnă nicidecum independență, ci acordarea unor competențe pentru un teritoriu. Poate fi o limbă regională recunoscută ca atare, precum și însemne ale comnutății locale”, a precizat Arpad Marton.

Daniel Dăianu i-a răspuns: „Dacă prin autonomie ne ducem la o delimitare clară a frontierelor regionale, se cere armată, reprezentare diplomatică, atunci nu este în regulă”.

Istoricul Constantin Bălăceanu Stolnici este de părere că acest scandal diplomatic a escaladat prea repede: Dintr-o dispută de steag, s-a ajuns la o dispută despre autonomie și independență. Un fleac, un joc de simboluri a devenit un subiect de discuție cu caracter politic”.

Citește șiFrunda, despre reorganizarea administrativă: Suveranitatea României nu e în pericol

Ambasadorul Ungariei consideră închis diferendul legat de steagul secuiesc. Ce spune partea română

Kelemen Hunor mediază scandalul diplomatic: „Nu trebuie să ne inflamăm degeaba”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri