Sari la conținut

SUA și Franța ajută la căutarea românului răpit în Burkina Faso

 

FOTO: MediafaxFoto

„Anchetele continuă împreună cu partenerii noştri strategici, francezi şi americani, care dispun de mijloace de supraveghere în profunzime ce ne permit continuarea căutărilor în zonă şi dincolo de ea, dar şi să ne concentrăm asupra privilegierii unor piste", a declarat un oficial local.

Armatele franceză şi americană dispun de avioane fără pilot cu baza în Nigerul vecin, active în spaţiul aerian al Sahelului, o zonă aridă vastă, afectată de conflicte armate în nordul Mali şi în Libia.

Ministrul Securităţii a anunţat totodată, într-o întâlnire cu presa, că autorităţile din ţara sa se află în „contact permanent” cu autorităţile din Mali şi Niger, în cadrul acestei urmăriri.

„Unii cred că răpitorii s-au dus mai întâi în Mali, după care au trecut în Niger, dar, dacă vă uitaţi care este poziţionarea din punct de vedere geografic la momentul răpirii, erau mult mai aproape de frontiera cu Nigerul", a subliniat oficialul.

Cinci bărbaţi înarmaţi şi purtând turbane au răpit sâmbătă un ofiţer de securitate român care lucra la mina de mangan de la Tambao, o mică localitate din nordul Burkina Faso, situată la aproximativ zece kilometri de Niger şi Mali.

Un militar de rang înalt din Burkina Faso a declarat marţi pentru postul Vocea Americii că răpitorii au traversat fluviul Niger şi se află în nordul Mali, o zonă asupra cărora se concentrează căutările.

Faptul că nicio grupare nu a revendicat răpirea până în prezent complică foarte mult căutările, în opinia acestui ofiţer, membru al celulei de criză din Burkina Faso.

Potrivit ofiţerului citat, ostaticul este român şi a fost membru al Legiunii Străine. Surse de la Quai d'Orsay şi din cadrul Ministerului francez al Apărării afirmă că ostaticul nu este de naţionalitate franceză. El era însărcinat cu securitatea minei Tambao, cea mai importantă mină de mangan din Burkina Faso. Mina este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş. Un jandarm şi un şofer au fost răniţi în timpul răpirii.

Burkina Faso, o ţară sahariană săracă, a fost ocolită, până acum, de răpiri.

Tambao se se află la aproximativ 350 de kilometri de Gao, un oraş important din Mali, în apropierea căruia un angajat al Crucii Roşii a fost ucis la sfârşitul lui martie de Mujao, o grupare jihadistă.