Cetățean străin care vizitase China, preluat de pe aeroportul Otopeni cu suspiciuni de gripă. Precizările lui Raed Arafat

Data actualizării: Data publicării:
otopeni coronavirus

Un cetățean israelian care prezenta simptome de gripă a fost preluat, sâmbătă, de serviciul de ambulanță de pe Aeroportul Otopeni și dus la Spitalul Matei Balș. Pasagerul a vizitat, acum trei luni, China. Raef Arafat a declarat, pentru Mediafax, că nu există suspiciuni de infecție cu coronavirus.

„Astăzi (sâmbătă - n.r.), 25 ianuarie, comandantul cursei Ryanair de pe ruta Tel Aviv -București, a solicitat prezența unei echipe medicale la aterizare, ca urmare a faptului ca un pasager prezenta unele simptome de gripa. Aeronava a aterizat la ora 15.51 si, după intervenția serviciului medical al aeroportului, pasagerul a fost preluat de o ambulanță 112 și transferat la Spitalul Matei Balș. Cetățeanul israelian a vizitat China cu trei luni în urmă”, au anunțat reprezentanții Companiei Naționale de Aeroporturi București (CNAB).

De cetățeanul israelian se va ocupa Serviciul Sanitar de Frontieră, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

La rândul său, Ministerul Sănătății a transmis că tânărul israelian a acuzat simptome gripale, însă nu este suspect de infecție cu noul coronavirus, având în vedere că a călătorit în China în urmă cu trei luni.

„Un cetățean israelian, vârstă 23 ani, a aterizat pe Aeroportul «Henry Coandă» Otopeni acuzând simptome gripale. Un echipaj SABIF îl transportă la Institutul Național Matei Balș pentru asistență medicală de specialitate. Menționăm că tânărul nu este suspect de infecție cu noul coronavirus deoarece a călătorit în China în urma cu mult timp (cel putin 3 luni)”, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) Raed Arafat a declarat că nu există suspiciuni potrivit cărora cetățeanul israelian ar fi infectat cu noul virus din China.

„Nu, a fost o alarmă falsă, în sensul în care persoana a fost în China acum 2-3 luni, nu acum. El acum vine din altă parte. Deci faptul că a fost acum 2-3 luni nu mai este motiv de alertare și nu mai e nicio problemă”, a afirmat Raed Arafat, pentru Mediafax.

Șeful DSU a mai precizat că „nu este corelat cu coronavirusul, cel puțin la acest moment, pentru că venitul din China a fost acum 3 luni și el era în altă parte. Acestea sunt informațiile de acum. L-a preluat o ambulanță să îl ducă pentru că poate are altă problemă”.

Aeroportul Otopeni a luată măsuri pentru informarea publicului privind coronavirusul. Pasagerii cu simptome respiratorii care au călătorit în China sau în alte zone afectate de noul coronavirus sunt sfătuiți să contacteze imediat serviciul medical al aeroportului și să raporteze istoricul de călătorie.

De asemenea, sunt oferite sfaturi pentru cei care plănuiesc să viziteze China sau altă țară afectată de noul coronavirus.

Aceleași informații sunt prezentate și prin intermediul a peste 70 de monitoare comerciale instalate în terminalele aeroportului.

Serviciul medical al Aeroportului intervine permanent cu două echipe medicale complete (medic, asistent, ambulanțier) și este dotat cu două ambulanțe complet echipate.

Numărul de cazuri confirmate de infecție cu noul coronavirus din China a ajuns sâmbătă la 1.400 la nivel mondial, 1.396 dintre acestea fiind depistate în China, potrivit CNN.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri