Sute de gospodării au fost inundate în patru județe. Cod roșu în Teleorman

Data publicării:
cu dacia prin balta-1

Actualizare 00.33. A fost instituit cod roșu de inundații pe două râuri din județul Teleorman. Avertizarea este valabilă până astăzi, la ora 12.00.

Actualizare 23.00. Aproape 200 de gospodării şi peste 560 de hectare de teren arabil, păşuni, fâneţe şi pădure au fost inundate în judeţul Teleorman, după ce apele mai multor râuri au ieşit din matcă. Zeci de persoane au fost salvate de ofiţerii ISU care acţionează cu bărci pneunatice.

Inundaţii s-au produs, sâmbătă, în 12 ,localităţi din judeţul Teleorman, după ce apele râurilor Teleorman, Câinelui, Burdea şi Tecuci s-au revărsat în urma ploilor torenţiale din ultima perioadă, relatează Mediafax.

Potrivit unui bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, au fost inundate localităţile Tătărăştii de Sus,Tătărăştii de Jos, Udupu, Necşeşti, Gărdeşti, Belciug, Ciolăneştii din Deal, Ciolăneştii din Vale, Beuca, Însurăţei,Satul Nou şi Dideşti.

De asemenea, zeci de gospodării şi mai multe hectare de terenuri agricole au fost inundate în urma ploilor torenţiale din ultima perioadă în cinci localităţi din judeţul Argeş. Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din curţile oamenilor.

_____________________________

De aproape o săptămână plouă fără oprire în comuna Răscăeţi din judeţul Dâmboviţa. Pârâiele s-au umflat până când, în cele din urmă, au ieşit din matcă şi au inundat aproape 100 de gospodării. Pe uliţe se poate circula doar cu tractorul.

Oamenii au rămas prizonieri în propriile locuinţe. Cu apa până la genunchi, o femeie se uită neputincioasă cum apele i-au invadat gospodăria. În grajd apa a fost la un pas să îi ia animalele. Cu ultimele puteri, femeia a urcat porcii în pod.

În loc să meargă la biserică în noaptea de Înviere, oamenii încearcă să scoată apa din case.

Apa ajunge până la nivelul geninchilor pe drumul de acces din comună. Oamenii spun că este exclus să mai ajungă la slujbă pe acest drumul care ajunge la biserică, aşa că doar cei care au grădini care dau spre biserică spun că vor putea merge să Ia lumină.

Oamenii şi-au improvizat baraje din saci cu nisip puşi în dreptul uşilor, însă viitura a fost mai puternică.

Autorităţile locale şi jandarmii le duc oamenilor apă de băut, pentru că fântânile sunt pline de mâl.

„Avem probleme cu foarte multe fântâni care sunt pline de apă. Distribuim apă plată oamenilor şi vom face ce ne stă în putinţă. În jur de 80 de familii sunt izolate, nu pot să iasă din curți”, spune Iulian Buibăr, primarul comunei Răscăeţi.

Ploile abundente căzute în ultimele zile au creat probleme şi în judeţul Olt, unde autorităţile au evacuat deja trei persoane din comuna Schitu. Oamenii au fost duşi fie la rude, fie la spital.

Oamenii spun că nu au mai văzut apă aşa mare în ultimii 20 de ani.

În județul Olt, în urma precipitațiilor, au fost afectate patru localități, 140 de gospodării afectate de inundații”, spune subprefectul de Olt, Emanuel Oproiu.

Hidrologii au emis o nouă avertizare de cod portocaliu pentru 8 judeţe din sudul ţării. Alte şase din aceeași regiune rămân sub cod galben. Ambele avertizări de inundații sunt valabile până duminică seara la ora 18.00.

Potrivit avertizării emise de INHGA, se instituie cod portocaliu pe râurile: Coşuştea (judeţul Mehedinţi), pe Jiu la Răcari - sector îndiguit (judeţul Dolj), pe Olteţ amonte S.H. Oteteliş şi pe afluentul său Cerna (judeţul Vâlcea), pe Vedea amonte S.H. Văleni, pe Teleorman amonte de S.H. Telorman şi pe Pârâul Valea Câinelui aval S.H. Vârtoapele (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), pe Dâmbovnic şi pe Neajlov sector aval confluenţă Dâmbovnic - S.H. Vadu Lat (judeţele Teleorman şi Giurgiu), Teleajen aval S.H. Moara Domnească, Cricovul Sărat şi pe râul Prahova aval de confluenţa cu Cricovul Sărat (judeţul Prahova).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri