Un al doilea român a murit în Algeria. MAE, nemulțumit că autoritățile algeriene nu au informat „corect și complet”

Data publicării:
20012013 20roman 20algeria-44739

Actualizare ora 17.30 Cel de-al doilea român care a murit în atacul terorist din Algeria era din Ploieşti şi avea doi copii - un băiat elev şi o fetiţă de vârstă preşcolară, transmite Mediafax. Se numeaMihail Marius Bucur.

Apropiații familiei au declarat că iniţial soţia bărbatului a fost informată că starea lui Mihail Bucur este bună, că acesta este rănit la o mână şi că este în afara oricărui pericol.

Duminică după-amiază, soţia românului a fost anunţată oficial că bărbatul a murit în spital, au afirmat sursele citate.

Un psiholog şi echipaje SMURD au mers la locuinţa unde se află femeia, în apropiere de Ploieşti, pentru a-i acorda acesteia consiliere şi suport psihologic.

Femeia este auditor la Curtea de Conturi şi a fost directoarea Casei de Asigurări de Sănătate Prahova.

Actualizare 17:06: Secretarul general al MAE a susținut o conferință de presă cu privire la situația celui de-al doilea român mort în Algeria.

„În după amiaza acestei zile autoritățile algeriane au informat oficial că unul dintre români a decedat. Decesul a intervenit în spital, ca urmare a rănilor grave suferite.

MAE își exprimă profunda dezamăgire că autoritățile algeriane nu ne-au informat corect și la timp.

Partenerii occidentali ne-au confirmat în cursul zilei de ieri că ultimul cetăţean român era eliberat şi spitalizat în condiţiile în care nu a fost permis accesul la faţa locului. În încheierea operaţiunii militare a dezvăluit adevărata dimensiune a atacului terorist, numărul mare de victime şi violenţa asupra multor cetăţeni. MAE va asigura repatrierea corpurilor neînsufleţite a celor doi cetăţeni români”, a spus Robert Marius Cazanciuc, secretarul general al MAE.

Robert Marius Cazanciuc a refuzat să răspundă întrebărilor din partea presei.

_________________

Acesta fusese internat într-un spital din Algeria, însă a decedat, aseară, în urma rănilor grave pe care le-a suferit.

„În după-amiaza zilei de 20 ianuarie, autoritățile algeriene au informat oficial Ambasada României de la Alger că unul dintre cetățenii români care se aflase în complexul de la In Amenas în timpul atacului terorist a încetat din viață. Din informațiile obținute de autoritățile române, rezultă că decesul a intervenit, în spital, urmare a rănilor grave suferite, înregistrate anterior. Pe măsură ce autoritățile române vor obține date suplimentare confirmate, acestea vor fi puse la dispoziția opiniei publice, in timp util”, declară MAE într-un comunicat.

MAE și-a exprimat nemulțumirea la Ambasada Algeriei la București

„Ministerul Afacerilor Externe regretă profund faptul că autoritățile algeriene nu au informat complet și corect, în prealabil, autoritățile române, în legătură cu situația de sănătate reală a cetățeanului român, aspect comunicat și Ambasadei Algeriei la București”, se arată în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanțe și este alături de familia îndurerată.

Premierul Victor Ponta a anunțat sâmbătă că un român și-a pierdut viața în criza ostaticilor din Algeria, în timp ce „ultimul cetățean român” din zona de conflict a fost eliberat de armata alegeriană, în custodia căreia se află, iar autoritățile române „fac eforturi” pentru a afla informații despre starea sa exactă și pentru a-l aduce la Ambasadă, acolo unde se mai află încă trei români.

Românul care a decedat sâmbătă se numea Tiberiu Ionuț Costache și era din Bărcănești, Prahova.

Cinci români au fost implicați în criza ostaticilor din Algeria. Doi dintre aceștia au decedat, iar doi dintre ei au ajuns în România, unul în Constanța și celălalt în Pitești. Nu se cunosc informații despre cea de-a cincea persoană.

Analist de politică externă: E bine ca autoritățile să fie sigure de toate datele

„Autoritățile române, ca și cele din alte țări care au avut cetățeni la această instalație din Algeria, nu pot să procedeze decât foarte prudent deoarece nu se știe nici măcar numărul total al angajaților, cu atât mai puțin numărul celor prezenți”, a declarat Cristian Mititelu, analist de politică externă.

Acesta a mai afirmat că „instalația are 18 kilometri pătrați, și până când nu se va examina fiecare colțișor, nu se poate spune exact numărul decedaților”.

„În astfel de situații e bine ca autoritățile să fie sigure de toate datele, înainte de a da confirmare. E grav că cineva a murit, dar e și mai grav dacă se face o confuzie”, a subliniat analistul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri