Victor Ponta, la bilanţul IGPR: „Am încredere ca prim-ministru şi mai ales ca cetăţean în ce face Poliţia Română”

Data publicării:
1902 20pontaigpr-50395

El a venit de asemenea cu un mesaj de încredere: „Am venit să vă felicit, am încredere ca prim-ministru şi ca cetăţean în Poliţia Română, îmi doresc ca acest grad de protecţie să fie păstrat şi crescut în România.” Raportat la alte ţări europene, România are un grad ridicat de protecţie a cetăţenilor, mult peste medie, mai apreciază premierul.

Cele mai importante declaraţii ale premierului Victor Ponta la prezentarea bilanţului IGPR:

- Vreau să vă spun câteva lucruri pe care le consider importante. Nu fac gesturi gratuite sau pentru că intră în fişa postului. Am vrut să particip la bilanţ ca să vă spun că nu mi-am schimbat opiniile din vremurile bune în care nu făceam politică şi eram procuror. Am acelaşi respect pentru poliţie şi aceeaşi apreciere faţă de faptul că în media instituţiilor româneşti, poliţia e peste medie. E un lucru pe care îl văd cu tot pragmatismul şi toată obiectivitatea. Din acel pahar care uneori, sigur, in media, apare doar partea goală a paharului, eu prefer să văd în primul rând partea plină, e mult mai importantă.

- Cred că modul în care instituţia Poliţiei Române a evoluat în aceşti ani, performanţele pe care dvs. le-aţi avut şi despre care se vorbeşte foarte rar, atunci când reuşiţi şi vă faceţi datoria, nu reprezintă neapărat o ştire, însă cred că e lucrul cel mai important. Sunt realităţi pe care cu greu le contrazicem. Faptul că, raportat la alte ţări europene, România are un grad de siguranţă pentru cetăţean mult peste media regiunii şi a Europei e un lucru care vi se datorează în primul şi în primul rând şi am vrut să fiu astăzi aici ca să vă transmit asta direct, să vă felicit şi să vă spun că am în continuare încredere ca prim-ministru şi mai ales ca cetăţean în ceea ce face Poliţia Română. Îmi doresc ca acest grad de protecţie să fie păstrat şi crescut în România.

- Am venit să vă asigur (...) că nu am uitat de problemele cu care se confruntă poliţia. Am fost la percheziţii în acele vremuri bune de care vorbesc de fiecare dată, ştiu foarte bine când era benzină, când nu era benzină pentru maşini, când puteam să aducem martori, când nu puteam să-i aducem... Câţi poliţişti sunt în birou, câţi pot fi pe stradă... Poate că nu multe lucruri s-au îmbunătăţit în ultimii zece ani. Ştiu, ca şi dumneavoastră, că e mai uşor să îţi doreşti decât să realizezi şi că lucrurile pe care reuşim să le facem sunt uneori prea puţin faţă de aşteptări.

- Anul trecut, cu domnul ministru (Ioan) Rus am reuşit să acoperim nişte datorii, în primul rând faţă de absolvenţii de la Academia de Poliţie. Cu domnul ministru (Mircea) Duşa am reuşit să acoperim o parte din datoriile din 2011 – datorii faţă de dvs şi de ceilalţi poliţişti. Iată, vine 2013 şi ne găseşte cu datorii pe 2012. Cu domul ministru (Radu) Stroe am reuşit să facem un buget pe care amândoi ştim că la un moment dat va trebui să-l mărim, pentru că nu acoperă toate necesităţile de zi cu zi ale Poliţiei Române.

- Sunt lucruri pe care le ştiu, vreau să fiţi siguri că nu le-am uitat şi că în fiecare zi încercăm să rezolvăm o parte din aceste probleme fără a avea pretenţia că la un moment dat vor fi toate rezolvate. Aceea ar fi o lume ideală în care probabil nici n-ar mai fi nevoie de poliţie, dar n-o să trăim vreodată în acea lume ideală. Aşa încât, împreună cu noi, împreună cu societatea, încercăm să facem toate lucrurile bune care sunt posibile.

Distanţa faţă de factorul politic

- Mai e un mesaj important şi aici mă bucur – domnul consilier prezidenţial (Iulian) Fota a adus vorba despre un lucru extrem de important, şi anume pericolul care a existat şi există întotdeauna, al politizării Poliţiei. Am venit să vă spun că am considerat că numirea domnului (Petre) Tobă în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei, un om care a fost în această poziţie şi în alte guverne şi care a rămas indiferent de schimbarea miniştrilor, reprezintă exact acel mesaj de stabilitate de care aveţi foarte mare nevoie. După cum ştiţi, nici n-am considerat necesar să-l aduc pe şeful poliţiei din Gorj la Bucureşti sau domnul Stroe pe cel de la Ilfov. Ba chiar cred că l-a şi schimbat din funcţie şi bine a făcut.

- Mesajul principal este acela că dacă miniştrii vin, se schimbă, guvernele vin şi se schimbă, guvernul actual... sper să-l asigur pe domnul director Maior că o să stea ceva mai mult totuşi ca să avem stabilitate. Însă cel mai important lucru este ca dumneavoastră, pe cât este posibil, şi este posibil foarte mult, din partea mea ca prim-ministru şi din partea domnului Stroe ca ministru, veţi avea acea distanţă de care aveţi nevoie faţă de factorul politic.

- Eu nu văd poliţiştii din structurile centrale sau cele locale ca fiind nişte duşmani ai autorităţilor locale, ai politicienilor locali, dar în nici un caz nu-i văd ca pe nişte subordonaţi sau ca pe nişte oameni a căror carieră depinde de aleşii locali sau de parlamentarii dintr-o anumită zonă. Şi veţi avea din partea mea în mod direct sprijinul pentru a vă păstra independenţa şi obiectivitatea fără de care o poliţie nu poate să fie eficientă.

Greşelile care afectează imaginea instituţiei

- Voi încuraja ca toate procedurile de asigurare a aceste stabilităţi să fie îndeplinite în continuare pentru toate funcţiile. În acelaşi timp însă, stabilitate nu înseamnă lipsă de responsabilitate. Când apar cazuri, greşeli care afectează în primul rând imaginea dumneavoastră ca şi corp profesional, cred că trebuie să fiţi mai rapizi, mai duri în măsurile pe care le luaţi.

- Am studiat împreună cu ministrul şi cu domnul chestor Tobă prevederile legale şi sunt gata să vă sprijin pentru ca măsurile luate de dumneavoastră pentru sancţionarea celor vinovaţi din rândul instituţiei să poată să funcţioneze mai rapid şi să îşi atingă scopul tot mai rapid. Pentru că este extrem de important pentru dumneavoastră şi pentru România să aveţi în continuare respectul şi prestigiul fără de care o societate nu poate exista.

- Au fost cazuri care v-au afectat imaginea, le-aţi tratat şi trebuie să le trataţi în continuare în acelaşi fel. Cel mai important lucru, dincolo de numărul de poliţişti, de numărul de maşini, de banii de uniformă sau de hrană, este încrederea oamenilor că vă faceţi datoria şi atitudinea poliţiştilor, mai puţin a cadrelor de conducere, pentru că oamenii au mai puţin direct contact cu dumneavoastră decât cu cei care lucrează direct cu cetăţeanul. Încrederea e mai importantă decât orice buget şi decât orice lege. Şi încrederea, în primul şi-n primul rând, v-o câştigaţi dumneavoastră.

- Mă aflu astăzi aici ca să vă spun că nu voi fi niciodată în tabăra celor care cred că îşi fac imagine sau câştigă voturi lovind într-o instituţie fundamentală a statului aşa cum este Poliţia Română. Mă aflu încă o dată aici să vă mulţumesc pentru eforturile pe care le-aţi făcut în acest an în care Guvernul pe care îl conduc a avut de foarte multe ori nevoie ca dumneavoastră să fiţi în stradă, să fiţi în acţiuni importante, să combateţi fenomenele infracţionale.

- Împreună, cu respect şi cu un gen de prietenie pe care nu am ascuns-o niciodată faţă de anumite structuri ale statului – de Parchet, de Poliţie–, o să rezolvăm o parte din probleme, celelalte rămânând pentru guvernele viitoare. Vreau să vă mulţumesc pentru munca dumneavoastră şi vreau să vă spun că pentru mine chiar este o plăcere să ştiu că trăiesc într-o ţară în care Poliţia Română este respectată şi eficientă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri