Sari la conținut

Victor Ponta: Sprijinim Ucraina în drumul pro-european, dar toate eforturile noastre se îndreaptă spre Moldova

Premierul moldovean a afirmat că este important dialogul permanent între România și Republica Moldova. Victor Ponta a adăugat că de fiecare dată când merge „spre est” se oprește la Chișinău pentru a se sfătui.

Cei doi prim-miniștri au discutat și despre situația din Ucraina.

Eu am spus tot timpul că, pe de o parte România – țară membră a UE și a NATO – are poziții perfect consolidate și coordonate cu partenerii noștri, dar știm foarte bine care sunt puterile României. Toate eforturile noastre se îndreaptă spre Moldova. Europa și partenerii noștri trans-atlantici, încercăm și sprijinim Ucraina în drumul său european și pro-democrație. Însă eforturile concrete și puterile noastre atâtea câte sunt trebuie îndreptate spre Moldova. Moldova și prim-ministrul Leancă au avut curajul în noiembrie să ia o decizie pe care am salutat-o cu toții, la Vilnius, o decizie în sensul integrării europene. Acest curaj și această viziune trebuie sprijinite cu toate puterile”, a declarat Victor Ponta.

Totodată, premierul Ponta a declarat că România este cel mai activ susținător al Republicii Moldova în parcursul european.

Vreau să aduc doar o dovadă în plus a acestei atitudini extrem de consistente a Bucureștiului. Nu este întâmplător că vizita de astăzi, de scurtă durată, dar foarte importantă, coincide cu decizia care urmează a fi luată la Bruxelles de către miniștrii transporturilor în numele țărilor membre ale Uniunii Europene de a susține decizia Parlamentului European și de a pune punctul pe i pe tot ce înseamnă liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova”, a punctat Iurie Leancă.

Premierul Victor Ponta va merge din Republica Moldova în Georgiaprima vizită oficială la nivel de prim-ministru al României în această țară. Aici, prim-ministrul va fi primit de președintele Georgiei, Giorgi Margvelaşvili, și va avea convorbiri cu omologul său georgian Irakli Garibaşvili. De asemenea, va avea o întrevedere cu preşedintele Parlamentului David Usupaşvili.