Sari la conținut

VIDEO. „Balenă albă”, cel mai mare avion care aterizează pe aeroportul Otopeni

„Beluga” este uuul dintre cele mai mari avioane cargo comerciale, de transport din lume. Poartă această poreclă deoarece a fost modificat de la un Airbus A300-600 la forma pe care o are acum pentru a transporta piese de avioane. Spatele avionului a fost modificat și cabina de asemenea, astfel încât avionul este asemănat de specialiști cu o balenă albă. 

Este o premieră pentru cei de la aeroport pentru că până acum un astfel de avion de transport nu a mai călcat pista de circa trei kilometri de la Otopeni. 

Aeronava are o capacitate de transport de 1400 de metri cubi și poate căra inclusiv motoare de avioane. De altfel, de aceea a și fost modifcat de cei de la Aribus pentru a căra diverse piese dintr-un oraș în altul. 

Antonov 225 este concurentul aeronavei Airbus. Este vorba despre o aeronavă cargo de dimensiuni puțin mai mari decât „Beluga”. 

„Beluga” se află în România pentru o vizită tehnică, de alimentare. A plecat din Ankara va rămâne la noi până mâine dimineață când va pleca către Hamburg, unde există o linie de asamblare a celor de la Airbus.