Familia medicului care a făcut primul transplant de măduvă la adult acuză că și el a fost legat în spital. "Am fost șocat citind fișa"

Data publicării:
medicul Benedek Istvan
Familia medicului Benedek Istvan, cel care a realizat primul transplant de măduvă din România la un adult a fost și el legat, acuză familia lui. FOTO: Captură Digi24

Ia amploare scandalul bolnavilor legați de pat în secțiile ATI COVID. După Sibiu și Arad, un nou caz ar fi la Târgu Mureș. Medicul hematolog care a realizat primul transplant de măduvă din România la un adult ar fi fost și el legat. Acuzațiile sunt lansate de familia acestuia, care a depus o plângere penală. Reprezentanții Spitalului Județean spun că ar fi respectat toate protocoalele.

Profesorul Benedek Istvan s-a îmbolnăvit de COVID-19 alături de alți zece membri ai secției de hematologie pe care el a înființat-o. Medicul a fost internat în secția COVID la Spitalul Județean din Târgu Mureș unde a stat internat aproximativ șapte zile. A fost apoi transferat la Institutul de Boli Cardiovasculare pentru un tratament unde, după alte aproximativ șapte zile, a decedat.

Fratele medicului, profesor doctor în cardiologie, a cerut fișa de observație, dar a fost refuzat în primă fază.

Prof dr. Benedek Imre, fratele medicului decedat: "În urma denunțului penal am primit foaia de observație care e plină cu evenimente groaznice care ne-au șocat. A fost legat un profesor universitar, de elevii pe care i-a pregătit, de sistemul din care făcea parte.  

A dat telefon dimineața respectivă fiului lui care tot doctor e, să vină că nu se simte bine, că toată noapte a fost legat   

A primit de la bolnav un film în care se vede clar că el se opune legării explicând că se simte bine, nu are nicio dorință ascunsă să facă rău cuiva și avea fașă pe mâna de care era legat de pat".  

Mircea Stoian, șeful secției ATI Spitalul Județean din Târgu Mureș: A fost două zile intubat în care a fost necesară ventilațor mecanic, în care cu siguranță a fost nevoie de contenție.

Reporter: Ce a fost? A fost agitat? De aceea a fost legat?

Mircea Stoian: Nu, nu era vorba de agitație, a fost contenționat, nu l-a legat nimeni, a fost fixată o mână, avea pusă o arteră, nu poți să monitorizezi invaziv un pacient care își mișcă mâinile și în plus nu ar fi suportat ventilația.  

Citește și:

Sancțiuni la Spitalul din Arad. Rudele unor pacienți Covid au făcut mai multe acuzații, printre care sedarea care a dus la moartea lor

Familia Benedek a dat în judecată Spitalul Județean Târgu Mureș pentru neglijență și malpraxis.

Prof dr. Benedek Imre, fratele medicului decedat: "Medicamentul cu care eu am salvat numeroși bolnavi la clinica de cardiologie... nu a primit acel medicament. Chiar eleva pe care a crescut-o devenind directoare, nu aprobă administrarea acestui medicament."

Citește și:

Noi mărturii. Asistentă la Spitalul din Sibiu: "Am văzut cum se omoară oameni prin sedare. Se miza mai mult pe cei fără aparținători"

Profesorul Benedek Istvan este autorul a numeroase premiere medicale. A realizat primul transplant de măduvă la un adult, în 2001. Apoi, în 2003, au fost efectuate primele transplanturi la bolnavii de leucemie și în 2005 primul transplant de celule stem.

Dr. Benedek Imre, fratele medicului decedat: "Tatăl nostru a fost întemeietorul Universității din Târgu Mureș. Ne-au rugat, că e COVID, că suntem persoane cunoscute, să nu facem atmosferă. Nu am intrat, foarte mare păcat am făcut". 

Ancheta penală este în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri