Guvernul se implică în scandalul Micula - ROMATSA. L. Orban: Vom plăti suma pentru care există titlu executoriu în România

Data actualizării: Data publicării:
guvern orban pom de iarna - ganea INQ_ogn_2569_1
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octva Ganea

Guvernul discută în ședința de azi situația complicată în care se află compania ROMATSA, care are conturile blocate în contul datoriei statului român. Premierul Ludovic Orban a declarat că s-a luat decizia să se plătească suma pentru care există titlu executoriu în România, după procesul deschis de fraţii Micula.

Este vorba de 278 de milioane de euro, bani care trebuie dați fraților Micula.

"Fraţii Micula au deschis proces în Belgia, iar instanţa din Belgia a decis să nu permită Eurocontrol să finanţeze ROMATSA, să aloce banii pentru servicii furnizate de ROMATSA.

Suma care ar fi trebuit transferată de la Eurocontrol şi care e reţinută în urma deciziei instanţei e de 278 milioane.

ROMATSA trăieşte numai din nişte rezerve şi a fost lipsită de finanţarea curentă.

Pe 24 este termen de judecata şi e pericol ca ROMATSA să rămână fără resurse.

ROMATSA dirijează traficul aerian acordă, servicii pentru peste 1 milion de zboruri anual. După evenimentele din Ucraina, o mare parte din curse au fost dirijate deasupra spaţiului aerian românesc, iar pierderea certificatului de furnizare de servicii creează o problemă la nivel european.

A doua problemă majoră pe care o avem este apariţia unui titlu executoriu în România, în baza căruia au înceout să fie atacate conturile Ministerului Finanţelor, din fericire a fost suspendată executarea, dar au fost atacate companii profitabile ale statului.

Practic, executorul încearcă să obţină banii de oriunde poate obţine de la stat şi se îndreaptă spre activele statului.

Citiţi şi:

Frații Micula pun sechestru pe 22% din Nuclearelectrica. Compania spune că executarea sechestrului a fost suspendată provizoriu

Statul a găsit soluţia pentru datoria uriaşă pe care o are de dat fraţilor Micula

E posibilă o situaţie în care să poată să execute o companie, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, şi pur şi simplu să oblige vânzarea de acţiuni şi să recupereze banii.

Când se vând acţiuni în cursul unei executări, valoarea acţiunilor scade şi statul pierde, scade valoarea de piaţă a companiei şi îi afectează capacitatea de investiţie, de competitivitate şi de a menţine profiturile.

Ludovic Orban: Luni  adoptăm o nouă rectificare de buget

De aceea am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu î România, în mod evident, după ce Ministerul de Finanţe va efectua plata, ne îndreptăm în toate zonele în care avem litigii.

E o decizie a unei instanţe şi în SUA, care stabileşte un cuantum, iar atunci când se ia o decizie într-o instanţă americană care are de recuperat bani de la statul român, se poate îndrepta contra oricărui activ al statului român în orice ţară. Am introdus pe ordinea de zi un memorandum în care va trebui să dezbatem această chestiune şi o HG pentru a suplimenta bugetul ministerului cu suma obligatoriu care trebuie plătită în baza titlului executoriu din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia guvernului.

Asta va lăsa pe moment fondul de rezervă fără disponibilităţile necesare pentru a putea aloca sumele pentru autorităţile locale, aşa că am stabilit ca luni să adoptăm o nouă rectificare de buget, astfel încât să realimentăm fondul de rezervă al guvernului şi să putem realimenta conturile ca sa facem plăţile", a declarat Orban.

Redactare G.M.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri