Hackerii au deturnat ora de muzică la o școală din București, unde se învață după scenariul roșu

Data publicării:
Cinci hackeri au câștigat 288.500 de dolari de la Apple, după ce timp de trei luni au căutat vulnerabilități în sistemele companiei.
Cinci hackeri au câștigat 288.500 de dolari de la Apple, după ce timp de trei luni au căutat vulnerabilități în sistemele companiei. Foto: Guliver/Gettyimages

Incident urmat de anchetă la Şcoala Gimnazială „I. G. Duca” din București unde se învață după scenariul roșu. Hackerii au deturnat ora de muzică. Unii copii s-au speriat, iar profesoara a părăsit platforma online. Conducerea școlii a făcut reclamație la Poliție, iar părinții cer acum intervenţia unui specialist în securitate.

Anda Iordănescu, părinte: "Pe platforma online a școlii, pe care trebuia să se țină ora de muzică,  au intervenit niște persoane necunoscute din afara clasei. Au început să vorbească foarte urat, să pună sunete de fundal, să deranjeze ora. După câteva minute, profesoara de muzică a părăsit platforma, fiica mea s-a deconectat.

Am rugat-o să reconecteze pentru a vedea și asculta personal ce se întâmplă. Mi-am dat seama că la oră este deja conectată o persoană adultă cu camera pornită

A intrat într-o conversație care a denaturat".

Profesoara de muzică nu a mai pornit sesiunea online pentru a relua ora cu elevii.

Anda Iordănescu, părinte: "Profesoara de muzică, imediat după ce a ieșit din ora, a postat pe platforma online un mesaj prin care a dus la cunoștință ce s-a întâmplat și faptul că de acum înainte nu va mai lucra pe platforma online, materialele vor fi distribuite pe diverse alte rețele".

Părinţii spun că nu vor lăsa lucrurile aşa. Le e frică să îşi mai lase copiii pe platformă, fără intervenţia unui specialist în securitate.

Anda Iordănescu, părinte: "Ca părinți trebuie să ridicăm presiunea asupra școlii pentru a rezolva această problemă. Clar aceste rețele de socializare pentru învățământ online trebuie securizate. Nu putem lăsa la îndemâna oricui viață copiilor noștri, sunt expuși".

Potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, fiecare unitate şcolară este liberă să îşi aleagă platforma pe care îşi desfăşoară orele.

Roxana Cercel, purtător de cuvânt al ISMB: "Fiecare unitate școlară lucrează pe o platforma agreată și în funcție de platforma și de modul de lucru pentru care au optat spre a lucra online, există un administrator care gestionează informația asta tehnologizată.

În situația în care o oră este deranjată de un participant neinvitat, sigur că școala va iniția o anchetă prin care va trebui să găsească vinovatul și în măsura în care acesta va fi identificat, se va trece la sancțiuni conform regulamentului școlar".

Există o serie de paşi pe care îi pot parcurge profesorii înainte de a începe o conferinţă online, pentru protecţia elevilor.

Andra Zaharia, expert în securitate cibernetică: "Există un scurt ghid pe Cert.ro, care oferă pașii exacți pentru a face aceste setări minime. Spre exemplu, există opțiunea de waiting room, în care participanții ar trebui să fie aprobați înainte să facă parte din conferință sau poate fi eliminat un participant care vrea să întrerupă sesiunea, dezactivându-i opțiunile de audio și video. Într-o astfel de conferință să nu se folosească ID-urile personale din platforma respectivă, ca ele să nu fie la vedere".

Conducerea Şcolii Gimnaziale "I. G. Duca" nu a transmis un punct de vedere asupra situaţiei.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri