Galerie Foto Încă un român a fost evacuat din Afganistan. Avionul Hercules a mai preluat un bulgar, un britanic și un american

Data actualizării: Data publicării:
evacuare roman pe aeroport kabul
Încă un român a fost evacuat din Afganistan. FOTO: Ministerul Apărării Naționale

Încă un român a fost evacuat din Kabul. Este al doilea conațional care reusește să părăsească Afganistanul cu avionul militar trimis de țara noastră. Românul se află acum în siguranță la Islamabad.

Al doilea zbor la Kabul al aeronavei militare de transport românești s-a desfășurat în bune condiții și s-a reușit evacuarea a încă unui cetățean român, angajat al unei agenții NATO, aflat deja pe aeroportul internațional din Kabul, care a optat recent pentru evacuare, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Au mai fost evacuați și trei cetățeni ai unor state europene/aliate: un cetățean bulgar, unul britanic și unul american.

După preluarea pasagerilor, aeronava a decolat cu destinația Islamabad, unde a ajuns în condiții de siguranță, fiind asistată la sosire de personalul Ambasadei României în Pakistan.

Citește și: Surse: jumătate dintre românii din Afganistan nu vor să plece. Autoritățile, nemulțumite: „Stăm cu avionul gol în Pakistan”

Aeronava Forțelor Aeriene Române va continua să staționeze în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional.

Încă un român a fost evacuat din Afganistan. FOTO: Ministerul Apărării Naționale
Încă un român a fost evacuat din Afganistan. FOTO: Ministerul Apărării Naționale

Cetățeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi repatriat în România.

Autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale continuă demersurile pentru asigurarea transferului către aeroport a altor cetățeni români aflați în afara aeroportului.

De asemenea, MAE informează că Celula de criză interinstituțională menține permanent legătura cu cetățenii români aflați în diversele locații din Kabul.

„Condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul, care nu au făcut posibil accesul altor cetățeni români spre aeroport până la momentul decolării aeronavei românești de pe aeroportul din Kabul, persistă. În aceeași situație se află și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor”, mai arată cei de la MAE.

De asemenea, Celula de criză interinstituțională a efectuat deja demersurile necesare pentru identificarea, validarea și contactarea unui număr de cetățeni afgani, foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România. În măsura în care aceștia vor putea ajunge în aeroportul internațional din Kabul, aceștia vor fi preluați spre evacuare cu aeronava militară românească.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri