Video Explozie puternică într-o hală de reciclare din Popești Leordeni: 5 victime intubate, cu arsuri, ar putea fi transferate în străinătate

Data actualizării: Data publicării:
pompieri care sting focul
Pompieri la stingerea unui incendiu. FOTO: Facebook ISU BIF

Șapte oameni au ajuns la spital, dintre care cinci sunt în stare gravă, intubați, după ce un utilaj din stația de sortare a deșeurilor unde lucrau a sărit în aer. S-a întâmplat în orașul Popești Leordeni, din sudul Capitalei, vineri, în jurul orei 14:00. Zeci de echipaje de pompieri, paramedici, terapii intensive mobile au fost mobilizate în zonă.

În urma apelului la 112, pompierii au aflat că în interiorul centrului de reciclare erau foarte multe persoane, tocmai de aceea au trimis șapte ambulanțe, dar și unități de terapie intensivă mobilă, pentru a le acorda primul ajutor.

„Am constatat ca a fost vorba de o explozie la un utilaj care toca, recicla produse de înfrumusețare expirate. E vorba de sprayuri, creme, erau deja ambalate în cutii, erau expirate și le tocau”, a precizat lt. col. Petrică Epure de la ISU București .

În imaginile obținute în exclusivitate de Digi24, din interiorul halei, se văd zeci de tuburi de produse cosmetice. O anchetă a fost deschisă, pentru a stabili ce anume a dus la explozia al cărei suflu a rănit șapte oameni.

Raed Arafat: „Există locuri afară unde putem să-i ducem. Am făcut demersuri din timp”

ACTUALIZARE 20:30 Șeful Departamentului pentru Situații de urgență Raed Arafat a spus, la Digi24, că e luat în calcul transferul răniților la clinici din străinătate. Medicii de la spitalul Bagdasar din Capitală, care au preluat doi dintre pacienți, solicită de altfel ca ei să fie îngrijiți mai departe la clinici specializate din străinătate. 

Raed Arafat a explicat că explozia a fost urmată de incendiu și s-a soldat cu cinci răniți grav, care au suferit arsuri și sunt intubați, ventilați mecanic.

Sunt arşi pe suprafaţă importantă a corpului, sunt arşi şi la nivelul căilor respiratorii, ceea ce face prognosticul şi mai rezervat. Au ajuns la Spitalul Bagdasar şi la Spitalul Floreasca, după ce au fost asistați și intubați la fața locului”, a spus, vineri seară, Raed Arafat, la Digi24.

„Suntem în legătură permanentă cu Ministerul Sănătății. Am vorbit inclusiv cu dl. prim-ministru, a fost informat dl. președinte, dl. ministru Bode, dna ministru Mihăilă. Cu doamna ministru Mihăilă am discutat inclusiv posibilitatea, dacă va fi necesar, să-i ducem afară. Vor fi aceste comisii prevăzute prin ordin de ministru care vor evalua cazul fiecăruia dintre cei cinci. Noi, între timp am întreprins deja primii pași pentru a găsi locuri afară prin atașații Ministerului de Interne și există locuri unde putem să-i ducem. Nu avem un loc pentru toți cinci la un loc, dar există locuri unde putem să-i ducem”, a declarat Raed Arafat.

Decizia va fi luată cel târziu sâmbătă dimineață.

Decizia va fi luată mai întâi la nivel de comisii medicale, după care se va ocupa Departamentul pentru Situații de Urgență, în colaborare probabil cu Ministerul Apărării pentru misiunea de transport.

Deocamdată au fost identificate locuri în Germania și Belgia, dar se caută și în Austria, care ar fi mai aproape.

„Am făcut demersuri din timp, n-am așteptat să fim anunțați”, a precizat șeful DSU.

„La acest moment să nu creadă nimeni că cei cinci bolnavi stau și așteaptă, ei au fost duși în sala de operații,  s-a lucrat, au fost curățate leziunile, au fost asistați exact cum trebuie să fie asistat un mare ars”, a menționat Raed Arafat.

ACTUALIZARE 16:20: Cel mai recent bilanț furnizat de ISU arată 11 victime dintre care 6 victime care prezintă arsuri (5 victime necesită intubare și 1 victimă cu arsuri minore) și 5 victime intoxicate cu monoxid de carbon, conștiente.

La spital au ajuns 7 persoane, dintre care una expusă la fum și șase arse.

Dintre pacienții intubați, două persoane au fost transportate la Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni și alte trei persoane la Spitalul de Urgență Floreasca.

La Spitalul de Urgență Sf. Ioan, au fost transportate alte două victime, dintre care una cu arsuri minore și una intoxicație de fum.

Patru persoane care acuzau probleme respiratorii au fost evaluate la fața locului și au refuzat transportul la spital, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

„După ce pacienții sunt stabilizați și evaluați la Unitatea Funcțională de Arși Floreasca și la Unitatea Funcțională Bagdasar-Arseni, specialiștii vor decide abordarea terapeutică și, în funcție de situația pacienților, aplică prevederile OMS 2063/2020 (întrunesc comisia în vederea transferului în centre de arși).

În acest moment, prioritatea echipelor medicale o reprezintă stabilizarea și evaluarea pacienților în vederea stabilirii conduitei terapeutice și a oportunității transferului”, precizează MS în comunicat.

ACTUALIZARE ORA 16:30. Sunt 10 victime în urma incendiului de la Hala de reciclare din Popești Leordeni. Șase oameni au arsuri, dintre care cinci sunt intubați. Alte patru persoane prezintă probleme respiratorii, în urma expunerii la fum.

Știre inițială:

Un incendiu a izbucnit vineri la un utilaj dintr-o hală de reciclare situată în Popești Leordeni. Din primele informații, sunt opt persoane rănite, două care au suferit arsuri, iar alte șase care s-au intoxicat cu fum.

Potrivit ISU București Ilfov, incendiul a izbucnit în interiorul unei hale de reciclare de pe strada Tănase Danciu din localitatea Popești Leordeni.

Un utilaj a luat foc, iar flăcările s-au extins cu repeziciune.

Opt persoane sunt rănite dintre care două au arsuri, iar șase s-au intoxicat cu fum. La fața locului acționează opt autospeciale de stingere ale pompierilor și șapte echipaje SMURD.

Pompierii au reușit să stingă flăcările, iar răniții primesc îngrijiri medicale. La finalul misiunii, pompierii vor stabili cauzele producerii incendiului.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri