Italienii, panicați că badantele românce ar putea să-i îmbolnăvească de Covid. Se cere testarea în masă a femeilor venite din România

Data publicării:
ingrijitoare
Foto: Profimedia

„România este „Brazilia” Europei în ce privește numărul de infectați cu noul coronavirus și sperie acum toate țările bătrânului continent”, scrie publicația Il Messaggero din Italia, care atrage atenția asupra lucrătorilor casnici români ce au sub îngrijire persoane vârstnice și/sau cu diverse patologii. Familiile italiene cer o reglementare clară a situației menajerelor românce care lucrează cu persoane în vârstă.

„Îngrijitoarele românce care se întorc la locul de muncă după vacanțe sau după ce au plecat în ultimele luni pentru a nu rămâne blocate în Peninsulă, nu sunt supuse niciunui control”, scriu jurnaliștii de la Il Messaggero, citați de roitalianul.ro.

Jurnaliștii italieni descriu situația dificlă a autorităților de la București de a tine situația sub control, după ce nu s-a mai putut recurge la „punerea in izolare sau spitalizarea infectatilor”

Numărul mare de infectați cu Sars-Cov-2 din ultimele zile și faptul că în România multe persoane testate pozitiv la noul coronavirus au părăsit spitalele în ciuda recomandărilor medicilor, au pus pe gânduri familiile italiene care beneficiază de serviciile îngrijitoarelor și menajerelor de naționalitate română. Cu cea mai mare teamă stau cei care așteaptă ca lucrătoarea să se întoarcă din România tocmai în această perioadă.

„Nu există reguli care să protejeze familiile, iar acești lucrători vin în contact direct cu subiecți fragili”, a spus Andrea Zini, vicepreședinte Assindatcolf, Asociația națională a angajatorilor casnici.

„Deși România nu este parte integrantă a acordului de liberă circulație Schengen în ciuda faptului că face parte din UE, nu există restricții pentru românii care călătoresc în Italia, spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu persoanele care vin din Serbia, Muntenegru și Kosovo. În momentul de față este recomandat doar ca îngrijitoarele și persoanele asistate să fie echipate cu măști, să mențină distanțarea socială – deși este imposibil având în vedere sarcinile – și să nu prezinte simptome de boală, adică să nu depășească temperatura de 37.5 grade”, scrie sursa citată.

Se ia în calcul o testare în masă a lucrătoarelor din acest sector. „Am luat în considerare testarea acestor lucrătoare și am solicitat ajutorul Ministerului Sănătății pentru a monitoriza situația”, a mai adăugat vicepreședinte Assindatcolf.

Presa italiană a acuzat haosul birocratic generat de decizia Curții Constituționale.

Ambasadorul României în Italia a declarat însă pentru Il Giornale, citat de stiridisapora.ro că „situația pandemiei în România va intra în curând în parametri normali”, după adoptarea legii care a rezolvat vidul legislativ și care va permite autorităților gestionarea situației. În plus, ambasadorul George Gabriel Bologan susține ca majoritatea persoanelor infectate sunt asimptomatice sau au simptome ușoare și „sistemul sanitar din Romania va face față situației”.

Citește și Il Messaggero: România riscă să devină Brazilia Europei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri