A. Zegrean: Soarta procurorului general, decisă de T. Toader de când a apărut decizia CCR în cazul Kovesi

Data actualizării: Data publicării:
augustin zegrean2

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, și-a dat seama că îi poate demite pe șefii parchetelor după ce CCR a decis că președintele Klaus Iohannis trebuie să o demită din fruntea DNA pe Laura Codruța Kovesi, a declarat, la Digi24, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis este obligat să îl demită pe procurorul general, Augustin Zegrean a răspuns: „Mai aveți vreo îndoială? Cred că eliberarea din funcție a lui Augustin Lazăr s-a hotărât în momentul apariției deciziei CCR (în cazul Kovesi, n.r.). Atunci, domnul ministru a înțeles că poate să revoce când vrea el pe procurorii-șefi și a hotărât să îl revoce și pe acesta”.

Suntem în situații identice. Nu ați văzut că primele puncte din ce i se reproșează procurorului sunt aceleași cu cele reproșate procurorului-șef al DNA?”, a continuat Augustin Zegrean.

El a explicat și de ce decizia lui Tudorel Toader de astăzi nu poate fi atacată la Curtea Constituțională. „Legea îi dă dreptul ministrului Justiției să evalueze procurorul general. Dar cascada aceasta în care au venit toate astea ne poate pune pe gânduri. Prin toate operațiunile acestea, CSM-ul este dat deoparte. CSM-ul, în privința procurorilor, nu mai este luat în considerare”, a explicat Augustin Zegrean.

În finalul intervenției sale la Digi24, el a tras și un important semnal de alarmă pentru perioada următoare: „Să nu vă mirați dacă, după revocarea lui (a lui Augustin Lazăr, n.r.), veți auzi oameni care vor cere anularea actelor de el în calitatea de procuror general”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr.

El a prezentat raportul privind activitatea managerială a procurorului-şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„În temeiul prevederilor articolului 54, alineatul 4, coroborat cu articolul 51, alineatul 2, litera b din Legea 303/2004, cu modificările, completările ulterioare privind statutul judecătorilor şi procurorilor declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului general al României, domnul Augustin Lazăr”, a anunţat Toader.

Ministrul Justiției a mai spus că în dosarul de candidatură depus de Augustin Lazăr pentru funcţia de procuror general al României, nu s-a indicat niciun document care să dovedească îndeplinirea criteriului privind obţinerea calificativului „Foarte bine” la ultima evaluare a activităţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri