Adrian Sârbu, audiat la DIICOT într-un dosar legat de Revoluţia din 1989

Data publicării:
adrian sarbu diicot captura

Fostul manager general al Pro Tv, Adrian Sârbu, a fost chemat la Parchet General pentru explicaţii în dosarul Revoluţiei. În 1989, Adrian Sârbu a filmat evenimentele petrecute în decembrie la Bucureşti. Mai mult, el a fost membru al Consiliul Frontului Salvării Naţionale, organismul care în 23 decembrie a preluat conducerea ţării la acea vreme.

Procurorii vor să afle ce anume a filmat cameramanul Adrian Sârbu în decembrie 1989 şi dacă înregistrările pot ajuta ancheta. Mai mult, procurorii vor să vadă care a fost implicarea lui Adrian Sârbu, membru în Consiliul Frontului Salvării Naţionale, în deciziile luate în acele zile.

După aproape o oră de discuţii cu magistraţii, fostul şef al ProTv s-a lămurit de ce a fost chemat la Parchet.

M-am întâlnit cu domnul procuror Florin Enea, care lucrează la acte premergătoare într-un dosar al Revoluţiei şi am avut o discuţie. Oamenii ma întreabă unde ai fost, ce ai văzut, ce ştii. Simplu. Şi le răspund”, a declarat Adrian Sârbu.

Dosarul Revoluției, fără rezolvare după 23 de ani

Dosarul Revoluţiei a fost deschis imediat după 1990. În 2004, procurorul militar Dan Voinea începea urmărirea penală împotriva fostului preşedinte al ţării, Ion Iliescu, şi a altor 100 de ofiţeri din armată, Securitate şi fosta miliţie. Decizia procurorului a fost însă infirmata de şeful sau, aşa că ancheta a bătut din nou pasul pe loc.

În 2009, dosarul a ajuns de la Parchetul Militar la Ministerul Public, fără nici o schimbare, însă, în stadiul anchetei.

România a fost condamnata la CEDO, în 2011, pentru că procurorii nu au reuşit să descopere cine sunt vinovaţii pentru cei care au fost ucişi în zilele Revoluţiei din 1989. Ţara noastră a primit şi un termen-limită pentru finalizarea acestei anchete, luna septembrie 2013, însă nu a fost respectat. Dosarul este încă nesoluţionat.  

------------------------

ACTUALIZARE 13.50. „M-am întâlnit cu domnul procuror Florin Enea, care lucrează la acte premergătoare într-un dosar al Revoluției. Am avut o discuție. Urmează să mai vin pe aici, până atunci nu am nicio calitate. Mă reîntorc pe 11 decembrie, la ora 10.00”, a spus Adrian Sârbu, după discuția avută cu procurorii DIICOT..

__________________

Adrian Sârbu a mai spus că va da detalii după ce va ieși de la audieri.

Omul de afaceri a fost chemat, în calitate de martor, și la DNA, la începutul acestei luni, pentru a da declarații în dosarul Realitatea Media.

După ce ieșit din sediul DNA, Adrian Sârbu a spus că a fost întrebat de procurori dacă i s-a oferit spre vânzare, direct sau indirect, postul tv Realitatea și că răspunsul său a fost „nu”.

El mai spune că nu știe dacă va fi chemat din nou la audieri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri