Sari la conținut

Anchetă penală la Institutul de Pneumologie, după o investigație România furată - Digi24

Digi24 v-a prezentat, în exclusivitate, culisele unei licitaţii cu dedicaţie organizată de Institutul de Pneumologie Marius Nasta din Bucureşti pentru testere de depistare a rapidă a tuberculozei. Modul de organizare a licitaţiei conducea către o singură firmă, aceeaşi care a dat, gratuit, anul trecut spitalelor din ţară 11 aparate de testare a tuberculozei şi care era singura autorizată să vândă şi consumabilele.

Testerele respective sunt şi de 23 de ori mai scumpe decât altele mai eficiente, conform specialiştilor.

Dr. Gilda Popescu, manager al Programului Național de Control al Tuberculozei: „S-a făcut pe baza fundamentării judeţelor care au solicitat.

Reporter: Testerul pentru Versatrek e mult mai scump decât cel pentru MGIT.

Dr. Gilda Popescu: Da... nu ştiu să vă spun exact cât a fost, dar pot să vă dau cererile din ţară. Nici nu ştiu dacă este de 23 de ori sau... O să analizăm.

Reporter: Se vede în caietul de sarcini.

Dr. Gilda Popescu: Ofertele au fost pe SEAP. Deci, putea oricine să facă o altă ofertă. Nu era vina noastră.

Reporter: Dumneavoastră sunteţi unica firmă care importă acest aparat în România?

Cătălin Hideg, patronul Sanimed Internaţional: Da. Suntem distribuitorii autorizaţi ai firmei Versatrek în România.

În urma anchetei Digi24, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a cerut unei echipe de subalterni o investigaţie specială. Omul de afaceri care a câştigat licitaţia cu un singur ofertant se consideră curat.

Cătălin Hideg: Eu la un moment dat, în timp, în patru ani, trebuie şi eu să-mi scot şi eu această marjă. Eu am investit 600.000 de euro şi nu am cum să mi-i scot, dacă pun preţul 2 lei. Nu te lega de o prostie, că am eu 5 milioane de euro şi ăla are 2 lei. Vrei să zgârmi? Zgârmă, dar nu aşa. Zgârmă-l pe domnul ministru de ce ne-a dat două milioane de euro?

România este fruntaşa Uniunii Europene la tuberculoză. Are de patru ori mai mulţi pacienţi decât media europeană şi cei mai mulţi decedaţi din cauza acestei boli.

România furată | Firmele care vând testere pentru depistarea tuberculozei, mai importante decât pacienții