C.T. Popescu: Comisia de la Veneția spune exact ce am spus toți cei de bun simț: Nu se poate așa ceva!

Data actualizării: Data publicării:
ctp6

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu este de părere că nu este necesară modificarea Constituției României, așa cum recomandă Comisia de la Veneția pentru echilibrarea puterilor președintelui, ale CSM și ale ministrului Justiției, deoarece și într-o asemenea formă, o Curte Constituțională controlată politic ar putea face „interpretări abuzive”. Jurnalistul nu crede că PSD-ALDE vor ține cont de aceste recomandări, pe care le vor respinge așa cum au făcut și cu semnalele date de alte organisme europene sau de către ambasade. 

„Ele exprimă ceea ce orice om rațional și de bun simț din țara asta a gândit în legătură cu cele întâmplate în ultimele luni. Adică bunul plac al ministrului Justiției prin care a reușit, cu ajutorul CCR, să înlăture un procuror din funcție, fără să aibă cea mai mică justificare juridică și rațională, intelectuală, în raportul pe care l-a alcătuit și care a fost respins de CSM.

Comisia de la Veneția spune exact ce am spus toți cei de bun simț: Nu se poate așa ceva! Ca ministrul politic să controleze în felul acesta soarta procurorilor, pentru că își pierd independența, sunt supusi unor presiuni majore și nu mai pot să acționeze în consecință.

Nu cred că ceea ce recomandă Comisia de la Veneția, modificarea Constituției, nu este nici necesară și nu cred că ar rezolva problema. De ce? Pentru că în Constituție nu scrie nicăieri că președintele e un notar care ascultă de ministrul Justiției, că nu se poate opune în niciun fel. Acest lucru a fost inventat în mod abuziv de Curtea Constituțională a României, care i-a cerut președintelui să se supună dorințelor ministrului Justiției. Așa ceva nu poate fi în Constituție. E o chestiune de interpretare abuzivă a Constituției de către CCR.

Și dacă ar fi schimbată Constituția și ar scrie acolo expres că ministrul nu are puteri discreționare, o CCR puternic înclinată politic va găsi și acolo o modalitate de interpretare vicioasă, chiar scandaloasă a Constituției și o va folosi pe principiul că nu pot fi refuzate hotărârile Curții.

Trei: nu cred că PSD-ALDE vor ține seama de aceste recomandări, ținând cont de atitudinea brutală, antieuropeană, obstrucționistă, sunt dispuși să meargă pâna la scoaterea României din Uniunea Europeană”. Vor spune: noi hotărâm aici, suntem independenți, CCR e cea care decide aici, nu ne spune nouă Veneția ce să facem. Asta vor spune!”, a declarat jurnalistul. 

Care vor fi consecințele pentru România?

Cristian Tudor Popescu: „Care să fie? Să meargă înainte cu aceste coduri care urmăresc paralizarea sistemului de justiție din România, după cum dorește liderul suprem, cu obstinația sa frizând patologicul. Vor merge după el în această direcție și să vedem până unde ajungem.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri