CCR și-a schimbat componența. T. Băsescu: Noua Constituție începe să nu mai semene cu Legea legilor

Data publicării:
cei trei noi judecatori de la CCR

Daniel Morar a fost numit judecător al Curţii Constituţionale de preşedintele Traian Băsescu. El îl va înlocui pe Acsinte Gaspar.

Daniel Morar va fi coleg la Curtea Constituţională cu fostul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru, şi cu fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu.

Amândoi au fost numiţi la propunerea USL şi îi vor înlocui pe Ion Predescu, respectiv Aspazia Cojocaru.

Cei trei noi membri ai Curții au depus astăzi jurământul la Palatul Cotroceni. Președintele le-a mulțumit celor trei judecători ale căror mandate au expirat subliniind că alături de colegii lor au trecut prin „momente dificile”.

Noua Constituție riscă să ducă la blocaj

În discursul rostit după momentul solemn al depunerii jurământului, președintele s-a arătat dezamăgit de noua Constituție, care, a spus el, începe să nu mai semene cu Legea legilor, pentru că intră prea mult în detalii. În plus, o revizuire a Constituției ar fi fost justificată numai de o armonizare a ei cu rezultatele referendumului - valid - din 2009. Președintele a avertizat că există un risc de blocare a statului, pentru că ceea ce se face acum „complică lucrurile”.

„Vreau să subliniez, nu pentru că aş critica pe cineva, dar în faţa judecătorilor CC am obligaţia să spun ce gândesc. Revizuirea Constituţiei în baza referendumului din 2009 era singura justificare a acestei revizuire. Ceea ce se face în momentul de faţă nu are decât rostul de a complica funcţionarea statului. Aş spune că revizuirea actuală reprezintă un risc de blocare a statului”, a spus preşedintele.  

Traian Băsescu s-a întrebat dacă nu cumva instituția referendumului - care, potrivit proiectului USL ar urma să fie validat cu o participare de 30% dintre alegători - devine un simplu sondaj de opinie.

El a criticat și regionalizarea, atenționând că ea nu trebuie să ducă la o complicare a birocrației. „Acuma, regionalizarea nu pare a duce la simplificarea statului, ci la crearea unor etaje intermediare, la o nouă birocraţie”, a apreciat șeful statului.

Într-o intervenție în direct la Digi24, Crin Antonescu, președintele comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituției, a calificat drept „nepotrivite” cu momentul remarcile președintelui.

Florin Iordache (PSD): Referendumul din 2009 a fost consultativ

Spre deosebire de șeful statului, deputatul PSD Florin Iordache s-a declarat mulțumit de procesul de revizuire a Constituției, precizând că este nevoie de anumite clarificări în Legea fundamentală.

„A trebuit să detaliem anumite texte din Constituție. Acolo unde președintele spune că intrăm prea în detaliu, intrăm prea în detaliu pentru că au fost foarte multe decizii ale Curții Constituționale, în ultimii 3-4 ani, destul de controversate”, a declarat, la Digi 24, Florin Iordache.

„Pentru ca să nu lăsăm Curtea Constituțională să decidă cumva arbitrar sau să decidă după un anumit imbold de moment”, au fost făcute precizări în detaliu în textul viitoarei Constituții, a mai spus deputatul USL.

În ceea ce privește ignorarea prevederilor referundumului validat din 2009 referitoare la un legislativ unicameral cu 300 de parlamentari, Florin Iordache a spus că acela a fost „un referendum consultativ”.  

C. Pârvulescu: Președintele a profitat de ocazie pentru a transmite un mesaj opiniei publice

Declarațiile președintelui au fost comentate, la Digi 24, de coordonatorul Forumului Constituțional, Cristian Pârvulescu, și de Ioan Stanomir, profesor de Drept Constituțional.

„Președintele și-a ales foarte bine momentul, a vrut să transmită un mesaj și nu găsea un moment mai potrivit decât acela în care trei noi judecători depuneau jurământul la Curtea Constituțională. Curtea Constituțională este o instituție fundamentală a statului, ea are un rol în procesul de validare a revizuirii Constituţiei”, a declarat, la Digi 24, coordonatorul Forumului Constituțional, Cristian Pârvulescu. 

În opinia sa, mesajul șefului statului a fost unul mai degrabă pentru opinia publică decât pentru judecătorii Curții.

„Președintele nu a dat niciun fel de mandat judecătorilor Curții Constituționale a României. Președintele României a profitat de o ocazie care i s-a oferit. Este firesc, până la un punct, ca un președinte să aibă puncte de vedere. De asemenea este firesc ca și aceste puncte de vedere să nu producă efecte juridice constrângătoare”, a declarat, la rândul său, Ioan Stanomir.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri