Sari la conținut

Ce conține dosarul penal al familiei Adamescu

Problemele au început odată cu denunțul formulat la DNA de către avocatul Monica Angela Borza, de la firma Activ Lichidator IPURL. În mai 2014 aceasta a spus procurorilor că a dat mită 5.000 de euro judecătoarei Elena Rovenţa şi 15.000 de euro judecătorului Ion Stanciu, pentru ca aceştia să pronunţe soluţii favorabile în dosarele de insolvenţă ale SC Sigur Industrial Construct SRL şi SC Activ Construcţii Industriale SRL, firme deținute de Dan Adamescu. În scandal au fost implicați însă patru, nu doar doi judecători, toți fiind acuzați că ar fi cerut bani sau bunuri pentru a îndeplini sau a nu îndeplini ori a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor.

Potrivit motivării unei decizii luate în dosar de Curtea de Apel Bucureşti, unul dintre martorii din dosar, Elena Daniela Firestein, a spus că Dan Adamescu şi fiul său, Alexander Adamescu, şi-au dat acceptul, atât în vara anului 2013 cât şi în decembrie 2013, pentru coruperea judecătorilor care aveau spre soluţionare dosarele de insolvenţă ale celor două firme. Martora a mai spus că, în decembrie 2013, s-a întâlnit cu Dan Adamescu şi cu juristul Daniel Onuţe, martor şi el în dosar și angajat al omului de afaceri, la sediul SC Asigurare Reasigurare Astra SA. Cu această ocazie, Onuţe i-ar fi spus lui Dan Adamescu că mai avea nevoie de o sumă de bani, nespecificată la acel moment, pentru rezolvarea "problemei" cu dosarul de insolvenţă.

"Cu prilejul acelei discuţii, Adamescu Grigore Dan, care dispunea de activele financiare ale firmelor din grupul Baumaister, a stabilit ca martora să plătească, în baza unui contract de asistenţă juridică, încheiat formal cu avocatul Dumitru George-Claudiu, o sumă de bani, care îi va fi indicată ulterior de Onuţe Daniel. Martora a aflat de la Onuţe Daniel că se va folosi de avocatul Dumitru George-Claudiu pentru a scoate banii, pe care ulterior îi va înmâna lichidatorului Borza Monica Angela în vederea remiterii lor către judecători, folosind cu privire la aceştia apelativul de "jude"", se arăta în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

Declaraţia Elenei Daniela Firestein a fost întărită şi de afirmațiile avocatului George Claudiu Dumitru. Acesta a depus, la dosarul în care sunt acuzaţi cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti, o copie a unui extras de cont, prin care se atestă viramentul, dintr-un cont aparţinând SC Baumeister Utilaje Echipamente SRL, în contul cabinetului său de avocatură, a sumei de 223.200 lei, în data de 10 decembrie 2013.

"În aceeaşi zi, avocatul Dumitru George-Claudiu a efectuat o retragere în numerar a sumei de 222.040 lei, din care Onuţe Daniel afirmă că a primit suma de 100.000 lei, în numerar, pentru coruperea judecătorilor", potrivit motivării.

La doar câteva ore după ce judecătorii de la Tribunalul Bucureşti, care ar fi luat mită de la Dan Adamescu au fost ridicaţi şi duşi la DNA, avocatul George Claudiu Dumitru s-a sinucis, aruncându-se în faţa metroului la staţia Universitate.