Video Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, cercetați pentru trafic de influență. DNA: „Ar fi pretins 700.000 euro de la un om de afaceri”

Data actualizării: Data publicării:
florian coldea inconjurat de ziarsiti, noapea la dna
Florian Coldea a fost pus sub control judiciar. Foto: INQUAM Photos / Saul Pop

Foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă, precum și o a patra persoană sunt cercetați penal pentru trafic de influență, potrivit unui comunicat DNA remis vineri. Procurorii anticorupție arată că Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă ar fi cerut de la un om de afaceri 700.000 de euro plus TVA pentru a-l ajuta să obțină o sentință favorabilă într-un dosar penal. Din suma care ulterior a fost negociată la 600.000 de euro, afaceristul ar fi plătit 100.000 de euro. Cei patru au fost puși sub control judiciar și trebuie să plătească o cauțiune de 500.000 de lei (Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, Doru Trăilă), respectiv 150.000 de lei (a patra persoană).

ACTUALIZARE Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și punerea sub control judiciar pe cauțiune pentru trafic de influență față de patru persoane în acest dosar, a anunțat vineri Direcția Națională Anticorupție într-un comunicat.

Potrivit DNA, este vorba de „doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți” (foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă), „un avocat din cadrul Baroului București” (Doru Trăilă) și „o persoană fără calitate specială” (Dan Tocaci, om de afaceri).

Cei patru sunt acuzați de „săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea”.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

„În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale.

În contextul menționat mai sus, în aceeași perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială în sumă de aproximativ 100.000 euro.

In cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu părăsească teritoriul României și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

De asemenea, inculpații vor depune o cauțiune în valoare de 500.000 lei (stabilită față de cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București), respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, sau prin constituirea unor garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita acelorași sume de bani, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se mai atrată în comunicatul DNA.

Știrea inițială

Afaceristul care i-a denunțat pe foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă a depus la DNA circa de 30 de înregistrări ale convorbirilor pe care le-a avut cu cei vizați în dosar, precum și dovezi ale transferurilor sumelor pe care aceștia le-ar fi cerut, informează Digi24, citând surse judiciare. Aceste probe au fost suficiente pentru a-i determina pe anchetatori să-i pună sub control judiciar pe foștii generali SRI și pe avocatul Doru trăilă, mai arată sursa menționată. 

Cătălin Hideg, omul de afaceri care inițial ar fi apelat la Florian Coldea și Dumitru Dumbravă pentru a-l ajuta să scape o condamnare într-un dosar cu fonduri europene, ar fi depus circa 30 de înregistrări la DNA, precum și dovezi ale transferului sumei de 100.000 de euro, parte din plata pe care Florian Coldea și Dumitru Dumbravă ar fi cerut-o pentru a-l scăpa de condamnarea într-un dosar penal cu fonduri europene, potrivit surselor citate de Digi24

Fostul șef al SRI, generalul în rezervă Florian Coldea, fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, și avocatul Doru Trăilă au fost puși sub control judiciar, după ce au fost audiați de procurorii DNA timp de 15 ore.

Coldea a ieşit vineri din sediul DNA după mai bine de 15 ore de audieri, el refuzând să facă declaraţii jurnaliştilor.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Noi reguli în școlile din România. Schimbarea devine obligatorie pentru elevi
Digi FM
O femeie a petrecut 43 de ani după gratii pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce a decis acum un judecător...
Pro FM
Shakira, adevărul despre viața ei sentimentală, după despărțirea de Pique: „Nu ar trebui să-mi placă bărbații...
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Oferta Rusiei pentru pace a fost respinsă. Ședință de urgență, submarin nuclear rusesc în Scoția
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Digi World
Semnalul transmis de corpul tău care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Poți face un test simplu în...
Digi Animal World
Cât mănâncă pe zi cel mai gras câine din Cehia. Cântărește 125 de kilograme și are aproape un metru înălțime
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham, "dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filme, a luptat 10 ani la...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...