Claudiu Pândaru, despre întrebările de la referendumul pe Justiție: „Un rezultat validat poate da un semnal”

Data publicării:
claudiu pandaru

Președintele Klaus Iohannis a decis care vor fi cele două întrebări de la Referendumul pentru Justiție, care va fi organizat pe data de 26 mai 2019, odată cu alegerile europarlamentare. Jurnalistul Claudiu Pândaru crede însă că mai important decât întrebările de la referendum este mesajul cu care românii vor fi chemați la votul din 26 mai. Jurnalistul spune că un rezultat favorabil la referendumul pentru Justiție ar da mai multă legimitate vocilor care au contestat până acum slăbirea independenței justiției și a statului de drept din România. 

Claudiu Pândaru: „Ce cred mai degrabă că trebuie să fie clar în această chestiune este mesajul cu care românii vor fi chemați la vot. De fapt, mesajul acela este foarte important. Acele întrebări au fost supuse unor rigori constituționale, până la urmă nu poți să întrebi orice și oricum într-un referendum, trebuie să te asiguri că întrebările sunt legale.

Însă mesajul care respiră din aceste întrebări pentru referendum e, de fapt, că miza prezenței la referendum este apărarea independenței Justiției și găsirea unor soluții legale pentru a nu mai avea parte de soluții legislative care să salveze persoanele interesate să se scape de pușcărie, de dosare penale, de a fi urmăriți în justiție.

Prezența este importantă în cazul acestui referendum, iar rezultatul validat poate da un semnal clasei politice, acelor politicieni care încearcă constant să îmblânzească legile, așa cum a observat și comunitatea internațională. Pe de altă parte, un rezultat pozitiv al referendumului va da legitimitate vocilor care cer o Justiție independentă și apărarea statului de drept. Legitimitatea lor este acum contrabalansată de mesajele altor politicieni care spun că au fost votați de o majoritate covârșitoare și au dreptul de a opera modificări ale legilor.

Dacă acest referendum va avea un mesaj clar, simplu de ieșit la vot, prin care românii să înțeleagă ce rezultat concret are prezența lor la vot, să nu aibă așteptări peste puterea constituțională a acestui referendum, un astfel de rezultat va da legitimitate celor care cer oprirea modificărilor legilor justiției. Orice politician, în orice țară democratică și normală, când e pus în fața vocii alegătorilor dă înapoi, pentru că este un mesaj clar transmis de popor. Este nefiresc dacă ar încălca voința populară”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri