Comisarul european pe Justiție, mesaj pentru Codruţa Kovesi: "Va face o treabă extraordinară"

Data publicării:
kovesi zambet ID94204_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Comisarul european pentru Justiție, Věra Jourová, și Comisarul pentru Buget, Günther Oettinger salută acordul privind numirea Laurei Codruța Kovesi în fruntea Parchetului European. Věra Jourová și-a exprimat încrederea că Laura Codruța Kovesi va face o treabă extraordinară ca Procuror Șef European.

Din partea Comisiei Europene, Comisarul european Günther H. Oettinger, responsabil de Buget a declarat, după ce Comisia LIBE și Consiliul UE au ajuns la un acord definitiv pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de şef al Parchetului european, că Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) își va continua activitatea ca un organism independent.

“Comisia Europeană lucrează din greu pentru a se asigura că fiecare euro din bugetul UE este cheltuit în acord cu regulile și aduce valoare adăugată pentru UE. Aceasta înseamnă și lupta propriu-zisă împotriva fraudei la bugetul UE. Până acum, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a fost esențial către acel obiectiv și își va continua munca ca un oficiu independent de investigație care va face loc ameliorărilor și altor măsuri de protecție. Procurorul European se va asigura că acțiunea la nivelul Uniunii merge cu un pas mai departe, și chiar duce infractorii în fața instanței în cazuri penale care afectează bugetul Uniunii. Îi doresc noului Procuror Șef mult noroc în a face față provocărilor care o așteaptă. Atât Comisia Europeană cât și OLAF o vor sprijini ferm în sarcinile pe care le va întâmpina", a declarat comisarul Günther Oettinger, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Comisarul European pentru Justiție Věra Jourová și-a exprimat încrederea în desemnarea Laurei Codruța Kovesi în fruntea Parchetului European și a declarat că instituția va funcționa de la sfârșitul anului 2020.

"Acest acord este un semnal puternic că UE este serioasă în lupta infracțiunilor financiare și în protejarea banilor contribuabililor. Parchetul European oferă o configurație nemaiîntâlnită pentru a prioritiza infracțiunile transfrontaliere și pentru a asigura că nicio infracțiune împotriva bugetului UE rămâne nepedepsită. Acesta oferă un răspuns cererilor cetățenilor europeni și echipează procurorii europeni cu noi instrumente îndrăznețe pentru a investiga și ancheta infracțiunile de la nivelul UE. Salut acordul privind numirea doamnei Kovesi ca primul Procuror Șef European. Am toată încrederea că doamna Kovesi va face o treabă extraordinară în fruntea Parchetului European. Cu acest acord, va fi de acum posibil să stabilim noul Parchet precum era planificat, la sfârșitul anului 2020. Comisia va rămâne un susținător neclintit al eforturilor colective pentru a lupta împotriva fraudei și corupției în UE", a afirmat Jourova, conform comunicatului.

Echipele de negociere ale Parlamentului și Consiliului au ajuns la un acord în privința numirii Laurei Codruța Kövesi în fruntea noului Parchet European, o etapă care consfințește practic numirea fostei șefe a DNA în importanta funcție la nivel european. Acum urmează mai mulți pași procedurali, urmând ca Parchetul European să-și intre în atribuții la sfârșitul anului 2020.

Săptămâna trecută s-a constatat că există o majoritate în Consiliu pentru Laura Codruța Kovesi, iar acum s-a confirmat acordul pentru această candidatură și cu reprezentanții PE.

Acordul asupra numirii Laurei Codruța Kovesi ca procuror-șef trebuie formalizat acum de către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene (la nivel de miniștri). Săptămâna trecută, Consiliul Uniunii Europene a votat la nivel de ambasadori (COREPER) pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european. Au fost 17 voturi pentru și numai 5 împotrivă.

Redactare G.M.

Sursa: mediafax

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri