Deputaţii jurişti au dat încă un aviz pentru arestarea Elenei Udrea. Votul din plenul Camerei va avea loc luni  

Data publicării:
udrea dna


ACTUALIZARE 17.37. Plenul Camerei Deputaților va vota luni, de la ora 16.00, noua cerere de arestare a Elenei Udrea. Comisia Juridică a avizat pozitiv solicitarea procurorilor.

ACTUALIZARE 15.10. Deputaţii jurişti au dat aviz pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea, dar şi pentru extinderea urmăririi penale, în dosarul Gala Bute.

Este vorba despre a şaptea cerere pe care procurorii au trimis-o Camerei Deputaţilor. Discuţiile s-au ţinut însă în absenţa fostului ministru care nu a primit acceptul procurorilor DNA de a-şi susţine cauza în Comisia Juridică. 

Preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, a precizat că deputaţii din comisie au avizat cererea de începere a urmăririi penale în cazul Elenei Udrea cu 23 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” şi două abţineri.

El a spus că deputaţii membri ai Comisiei juridice au avizat şi cererea de arestare preventivă în cazul Elenei Udrea cu 16 voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă”, 3 abţineri, iar două voturi au fost anulate, fiind neutilizate.

Ciucă a spus că, în cazul ambelor cereri, la Comisia juridică au fost prezenţi 25 de membri.

El a mai spus că, din punct de vedere procedural, Comisia juridică şi-a îndeplinit obligaţia de a o anunţa pe Elena Udrea şi de a-i da posibilitatea de a se adresa acestui for, avocatul Elenei Udrea precizând, după ce s-a consultat cu clienta sa, că aceasta renunţă la această posibilitate.

Ciucă a arătat că cele două rapoarte vor fi elaborate de către Comisia juridică şi transmise Biroului Permanent, care va convoca plenul în cinci zile, potrivit Regulamentului.

ACTUALIZARE 13.37. Elena Udrea a ieşit de la DNA. Ea a precizat că nu va merge la Comisia Juridică, dar că se va duce la dezbaterile din Plen.


Elena Udrea a ajuns la sediul DNA în jurul orei 9.25, însoţită de avocat.

Ea va trebui să dea explicaţii în legătură cu un denunţ făcut cu privire la directorul interimar al SRI, Florian Coldea.

A refuzat să facă declaraţii presei, aceasta fiind şi una dintre condiţiile impuse de instanţa care a decis plasarea sa în arest la domiciliu.

Fostul ministru nu are voie să plece de acasă fără acordul autorităților judiciare și nu poate lua legătura direct sau indirect cu persoanele implicate în dosarul Microsoft. De asemenea, ea nu poate posta pe Facebook și nu poate da interviuri în legătură cu acest dosar.

Avocatul său spunea ieri că va solicita procurorilor de caz să îi încuviinţeze Elenei Udrea prezenţa în faţa Comisiei Juridice la 11.30, pentru a-și susține poziția în privința unei noi cereri de arestare preventivă transmise Parlamentului de către procurori.  

Elena Udrea anunţa, în 30 ianuarie, că a depus la DNA un denunţ împotriva directorului interimar al SRI Florian Coldea, pe care îl acuză că a instrumentat campania împotriva sa. Udrea preciza că în denunţ este amintit şi procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi.

Udrea declara atunci, într-un interviu acordat Hotnews, că a intervenit la Victor Ponta pentru numirea Codruţei Kovesi la conducerea DNA şi că actualul şef interimar al SRI Florian Coldea a fost cel care a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles, afirmând că cei doi au "o foarte bună relaţie".

În acelaşi interviu, Elena Udrea afirma că fostul său soţ, Dorin Cocoş, i-ar fi spus că, la solicitarea lui Florian Coldea i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, pentru a-şi finanţa televiziunea.

Udrea mai spunea că Sebastian Ghiţă i-a spus că Florian Coldea că o urăşte.

Ulterior, în 3 februarie, Elena Udrea spunea, după ce a fost la Secţia 2 Poliţie, că a cerut o întâlnire cu cei de la SRI şi că este dispusă să meargă în orice moment la DNA pentru a da o declaraţie.

Procurorii anticorupţie nu au început urmărirea penală în cazul faptelor reclamate de Elena Udrea referitoare la directorul interimar al SRI, Florian Coldea, întrucât fostul ministru nu a respectat procedura privind denunţul pe care l-a formulat, arăta DNA într-un răspuns transmis Mediafax.

În răspunsul oficial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), se arăta că Elena Udrea a fost chemată de procurori în 5 şi 6 februarie, pentru a preciza cu exactitate care este denunţul pe care doreşte să îl facă, însă fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului nu s-a prezentat.

"În denunţul formulat de Udrea Elena nu sunt indicate faptele în sensul art. 290 Cod procedură penală raportat la art. 289 Cod procedură penală. În acest context, conform normelor de procedură penală, doamna Udrea Elena a fost citată să-şi precizeze denunţul formulat, pentru data de joi - 5 februarie, respectiv pentru data de vineri - 6 februarie, dar nu s-a prezentat", potrivit DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri